I en levande demokrati behöver folkets makt över sina ombud alltid värnas. Ett valsystem med personval och färre folkvalda ombud till riksdagen skulle stärka kontakten mellan folket och de folkvalda.
I det offentliga livet har det allmännas egna korporationer vuxit fram som maktfaktorer, där ledningen styr åsikter och opinionsbildning. Riksdagens ställning som hjärtpunkten i svensk demokrati har i motsvarande grad försvagats. Vad som händer i de stora organisationerna tilldrar sig ofta mer intresse än det som sker i riksdagen. Den demokratiska vitaliteten har försvagats till förmån för andra maktcentra.
I riksdagen finns ingen levande debatt, varken i utskotten eller i kammaren. Den diskussion som sker är bara en redovisning av partiernas på förhand fattade beslut.
Allmänhetens intresse för riksdagen är också i sjunkande. Ett tilltagande politikerförakt har följt tätt i spåren. I de djupa leden finns exempelvis föga förståelse för höjda löner till riksdagens ledamöter.
Att återupprätta riksdagens demokratiska vitalitet och att höja riksdagsledamöternas status är en skyndsam angelägenhet. En ny valordning bör ge utrymme att fritt föra fram personer eller nya grupperingar i riksdagen. Debatten skulle vitaliseras och intresset för riksdagen öka. Ny Demokrati tror också att en mindre kammare, d v s färre ledamöter, kanske 151 personer, skulle vara en fördel. Ledamöterna skulle på ett annat sätt bli synliga. Personanknytningen skulle förstärkas och intresset för de folkvalda öka. Se även motion K227 Grundlagsreformer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om personval,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minskning av riksdagsledamöternas antal.
Stockholm den 26 januari 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Harriet Colliander (nyd) Bo G Jenevall (nyd)