Bättre information om riksdagsbesluten
Stora grupper av människor har idag små kunskaper om hur riksdagen arbetar och vilka beslut som fattas här. Detta är en av orsakerna till en växande klyfta mellan väljare och folkvalda och bidrar till att öka politikerföraktet.
Massmedias bevakning av det politiska livet sker utifrån nyhetsmässiga värderingar, vilket innebär att deras bevakning av riksdagsarbetet ofta kan bli sporadisk och lösryckt. Många väljare klagar också över att det skrivs väldigt mycket om en fråga när en utredning presenteras, alternativt när regeringen lägger en proposition, men att de sedan inte får veta någonting om hur det gick med ärendet och vad riksdagen faktiskt beslutade.
Riksdagens ledamöter bör på alla sätt arbeta för att klyftan mellan folket och de folkvalda minskar, bland annat genom att väljarna på ett sakligt och objektivt sätt regelbundet får information om vad riksdagen beslutar. En levande riksdag ger en levande demokrati.
Att på olika sätt öka mediernas bevakning av och intresse för riksdagsarbetet är ett led i att öka allmänhetens intresse för riksdagen. För många människor som inte så noga följer med i tidningarna vore idealet ett lördagsprogram i TV där en resumé gavs om vad som hänt i riksdagen den gångna veckan.
Riksdagen bör därför förbättra möjligheterna för medierna och särskilt TV att redovisa riksdagens beslut på ett intressant och lättillgängligt sätt. Riksdagens egen externinformation måste också förbättras och moderniseras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen utreder förutsättningarna för förbättrad information till allmänheten om riksdagens arbete via TV- sändningar.
Stockholm den 15 januari 1992 Laila Strid-Jansson (nyd) Arne Jansson (nyd)