Riksdagen har att fatta en mängd beslut som är av intresse och betydelse för personer med handikapp. Det kan gälla lagstiftning om lokalers tillgänglighet, stöd till taltidningar, krav på myndigheter att inom sitt verksamhetsområde vidta speciella åtgärder etc. Riksdagen, som alltså ställer krav på andra, bör då föregå med gott exempel och vara tillgänglig i vid bemärkelse. Enligt vår mening föreligger dock en del brister. Vi kan börja med den fysiska tillgängligheten. I flera av de större entréerna förekommer besvärliga trappor och dörrar som man får använda hela kroppen för att kunna öppna. Man borde, utan att eftersätta säkerheten, snabbt och utan större kostnader kunna åtgärda detta.
Lämpligt beläget sammanträdesrum saknas, likaså den tekniska utrustning som är nödvändig, t.ex. storbildsskärm som möjliggör snabbutskrift för hörselskadade, ljussättning lämplig för synskadade, teleslinga m.m. I vår tekniska utrustning saknas i övrigt både texttelefon och blindskriftsmaskin av nyare modell. Hur är det med vår utåtriktade information? Finns den helt tillgänglig på kassett eller textad video? Finns tillgång till teckenspråkstolk vid behov?
Vi är medvetna om att en utredning pågår om riksdagens framtida lokalbehov, men flera av de frågor vi tagit upp kan inte vänta. Vi önskar därför en snar utredning om riksdagens tillgänglighet ur handikappsynpunkt både för ledamöter, personal och allmänhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar utreda handikapptillgängligheten i riksdagens lokaler i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 10 januari 1992 Lena Öhrsvik (s) Bo Nilsson (s) Ingvar Björk (s)