Informationsarbetet inför EES och eventuell EG- anslutning
Sveriges förhållande till det europeiska integrationsarbetet engagerar allt fler människor i vårt samhälle. Det ställs allt fler frågor om EG och om vad som händer när Sverige 1993 får tillträde till EG:s inre marknad genom EES-avtalet.
I mitten av detta decennium kan Sverige vara medlem av EG, som då håller på att utvecklas till en europeisk union. Denna utveckling innebär stora förändringar i vårt samhälle, som kommer att påverka oss alla.
Regeringen kommer enligt regeringsförklaringen att ''med all kraft verka för att vårt land snarast blir fullvärdig medlem av den europeiska gemenskapen'' och söka ''ett så brett samförstånd som möjligt kring Sveriges politik i denna fråga''.
För att kunna uppnå samförstånd och träffa avtal om medlemskap är det viktigt för att inte säga nödvändigt med ''grundläggande och lättillgänglig information'' som regeringen skriver i kompletteringspropositionen (prop. 1991/92:150). Bidrag är främst tänkta att utgå till folkbildningsverksamhet och stöd ska kunna lämnas för framtagande och distribution av material, kurser, konferenser, utställningar, studiebesök och informationsbanker.
Enligt min mening bör denna informationsverksamhet kompletteras med kontinuerlig, lättillgänglig och allsidig information till Sveriges alla hushåll. Ansvaret för denna information bör åvila utrikesdepartementet. Särskilt informationsmaterial bör även utarbetas för gymnasieskolans elever.
För att politiskt och demokratiskt kunna belysa konsekvenserna av integrationsarbetet inför allmänheten är det betydelsefullt att riksdagspartierna inom ramen för beräknade anslag ges bidrag för kunskapsinhämtande, utbildning och utåtriktad information.
Min förhoppning är att vi alla i vårt land inför folkomröstningen ska ha beretts möjlighet att på ett nyanserat och ödmjukt sätt få del av information om det framtida Europa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om information till Sveriges hushåll och gymnasieelever,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidrag till riksdagspartierna.
Stockholm den 11 maj 1992 Åke Carnerö (kds)