Det goda samhället är ett välfärdssamhälle som samtidigt är ett rättssamhälle. I detta samhälle finns det både rättigheter och skyldigheter och då såväl för det allmänna, alltså stat, landsting och kommun, som för de enskilda medborgarna. För övrigt föreligger här något av en dubbelsidig rättsverkan på så sätt att det som är rättigheter för den ena parten är skyldigheter för den andra parten och vice versa.
I detta demokratiska samhälle finns ett ''osynligt'' samhällskontrakt som i princip har sin grund i själva medborgarskapet. Kontraktets parter är å ena sidan det allmänna och å andra sidan medborgarna. Kontraktets innehåll är svårfångat och inte preciserat men får anses utgöras av gällande regler och utförd verksamhet.
Ett s.k. medborgarkontrakt skulle därvid kunna precisera medborgarnas rättigheter, särskilt då skattebetalarens rätt till skattefinansierade tjänster. Ett sådant kontrakt kan bygga på sex grundläggande principer, nämligen myndigheternas öppenhet, medborgarnas information, tjänsternas tillgänglighet, medborgarnas valfrihet, tjänsternas kvalitet och icke-diskriminering av medborgarna. Sanktioner vid kontraktsbrott kan vara att den drabbade medborgaren får rätt till ex. förklaring, ursäkt och ersättning. På kvalitetssidan skulle föreskrivas målstyrning, konkurrens, privatisering och skadeståndsskyldighet. Konkret skulle detta kunna innebära följande på vissa verksamhetsområden. På skolsidan får föräldrar rätt till kontinuerlig information om de olika skolornas resultat för att kunna välja rätt skola. Inom sjukvården föreskrivs rätt till information om vårdenheternas prestationer för att patienten ska kunna välja den bästa vården, men här ges också regler som både minimerar köer till behandling och väntetid på sjukhusen. På järnvägsområdet behövs regler om toleransgränser för tågförsening, biljettkö och telefonservice. Inom rättsväsendet bör också regleras god telefonservice, acceptabel utryckningstid för polisen samt rimlig väntetid för målsägande och vittne vid rättegång.
Det finns utländska förebilder för sådana medborgarkontrakt. Det ovan skisserade kontraktet finns i Storbritannien under beteckningen ''Citizen's Charter''. Det grundläggande beslutet togs i juli 1991 och man avser att fortsätta utvecklingen av kontraktsinnehållet. Allt detta tycks i princip ske under politisk enighet.
Mot denna bakgrund borde man även i vårt land undersöka förutsättningarna för samt behovet och lämpligheten av att tillskapa ett medborgarkontrakt i svensk tappning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medborgarkontrakt.
Stockholm den 27 januari 1992 Bengt Harding Olson (fp)