Samerna i Sverige uppskattas till ca 17 000 personer, varav 2 000 i sameby, 8 000 utanför sameby i norr och resten 7 000 utanför sameby i andra delar av landet. Någon verklig folkräkning finns ej.
För samekulturens bevarande behövs rätt till land och vatten, som verkligen kan utövas. Här kommer de nyss nämnda 8 000 samerna i norr främst i blickfältet. Huvuddelen av dem har urminnes hävd till jakt och fiske. Genom en näringsreglering har dessa samer utanför renskötseln berövats rätten att utöva sin urminnes hävds rätt.
Av rättsfallet i Human Rights Committee 1988-07-27, Ivan Kitok ./.Sverige, framgår att en same utanför sameby äger rätten till bl.a. jakt och fiske som en del av sitt skyddade kulturarv, ett arv som han ej kan förvägras att utöva. Sverige undgick klander i Genève enär Kitok dock hade en prekär rätt att -- visserligen mot sköteslega -- ha renar, jaga och fiska. Det finns nu parallella fall där ej ens en sådan prekär rätt till rättsutövning föreligger, och den problematiken kan ånyo komma upp i Genève om rätten ej blir tillgodosedd genom svenskt reformarbete. Principerna i konventionen ILO 169 talar även för att Sverige här skall följa internationell rätt.
Kritiken mot den nuvarande ordningen har varit stark. Bl.a. förre diskrimineringsombudsmannen Peter Nobel har i sin fyraårsredogörelse skarpt klandrat Sverige för undermålig same- /lappolitik av kolonialt slag.
HDs dom 1981 i skattefjällsmålet resulterade i att en utredning tillsattes -- samerättsutredningen -- med uppgift att bl.a. undersöka möjligheterna att stärka samernas rättsliga ställning som urbefolkningen.
Samerättsutredningen har lagt fram tre betänkanden, SOU 1986:36 om samernas folkrättsliga ställning, SOU 1989:41 om samerätt och sameting, SOU 1990:91 om samerätt och samiskt språk.
En arbetsgrupp vid lantbruksstyrelsen överlämnade i april 1989 ett förslag om samebyarnas organisation, funktion och ekonomi.
Dåvarande regeringen lade i juni 1990 fram ett förslag om ändringar i rennäringslagen (proposition 1990/91:4). Riksdagen biföll yrkanden om avslag på propositionen. Jordbruksutskottet (1990/91:JoU12) uttalade bl.a.:
Utskottet har vid behandlingen av föreliggande proposition om ändringar i rennäringslagen m.m. konstaterat att det visserligen finns ett behov av åtgärder för att lösa olika problem som har anknytning till rennäringen resp. andra näringar som bedrivs inom renskötselområdet. Samtidigt måste det understrykas att de förslag som samerättsutredningen lagt fram och inom kort avser lägga fram är av stor betydelse för att bevara och utveckla samernas egenart och samhällsliv. Med hänsyn främst till rennäringens betydelse i dessa sammanhang anser utskottet att starka skäl talar för att de frågor som omfattas av propositionen behandlas inom ramen för ett mer sammanhållet förslag angående samernas ställning, där även förslagen från samerättsutredningen kan bli föremål för en samlad bedömning.
Nuvarande regeringen (utbildningsminister Unckel) har i riksdagen som svar på en fråga i ämnet lämnat beskedet att en samlad proposition om samefrågor avses presenteras under år 1992.
Vid arbetet med en sådan proposition är det av vikt att de civilrättsliga frågorna behandlas på ett vida mer grundligt sätt än samerättsutredningen gjort och som skett i proposition 1990/91:4. Sistnämnda proposition talar i inledningen uppskattande om urminnes hävd, dock utan analys av det av bl.a. Östen Undén grundligt behandlade civilrättsinstitutet. I fortsättningen träder emellertid fram en önskan i propositionen att ersätta civilrätten för samerna med den på vida lägre rättslig nivå stående näringsregleringen.
När det gäller jakt- och fiskeupplåtelser är det enligt propostionen möjligt för hotell, fiskeföreningar etc. att upplåta sådana rättigheter med förbigående av rättigheternas ägare, samerna.
I fråga om framtida rekrytering till ''samebyn'' vill propositionen tillåta rekrytering även med icke-samer, alltså personer utan urminnes hävd.
Dessa förslag innebär ett eliminerande av urminnes hävden, en rätt som är ärftlig, överlåtbar och oberoende av registrering eller påtvungen föreningstillhörighet.
Samepolitiken bör främja likställigheten och det lika bevarandet av ärvda och hävdvunna rättigheter (urminnes hävd).
Givetvis måste rösträtten i samebyn demokratiseras och den enskildes obegränsade ansvar för samebyns skulder upphävas.
I skattefjällsmålet hade samerna allmän rättshjälp och riksdagen befriade efter särskild proposition samerna från att gottgöra staten rättegångskostnader med 1,5 milj.kr. Allmän rättshjälp torde ej längre kunna erhållas i dylika mål och risken finns att samer vid en process får betala både sina egna och motpartens rättegångskostnader, vilka måste bli höga på grund av ämnets komplicerade natur. Ytterligare processer är ingen bra utväg att lösa återstående problem och tvister.
Efter de rättegångar, särskilt skattefjällsmålet, som slutförts borde inte erfordras mer än släktutredning för att samerna skall få sin rätt tillgodosedd antingen genom att kunna utöva sina rättigheter eller genom skälig ekonomisk gottgörelse.
Staten bör -- främst efter företagna släktutredningar -- kunna framlägga förslag till en slutlig reglering med här angiven inriktning. Härigenom borde ytterligare processer kunna undvikas.
I övrigt bör det vara möjligt att beakta följande anspråk:1. Åtskilliga regler i 1971 års rennäringslag kan inte godtas i den mån de strider mot urminnes hävd.2. Alla samer som äger renskötselrätt på grund av urminnes hävd bör få utöva rätten.3. Jakt- och fiskeupplåtelser bör inte ske med förbigående av rättigheternas ägare, dvs. samerna.4. Samer med rätt -- grundad på urminnes hävd -- till land och vatten bör ha rätt att utöva den.5. Icke-samer bör inte kunna rekryteras till sameby.6. Rättsförluster p.g.a. tvångsförflyttning av nordsamer bör gottgöras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att förslag framläggs till slutlig reglering av samernas förhållanden enligt vad i motionen anförts och som tillgodoser samernas krav att utöva sina hävdvunna rättigheter.
Stockholm den 27 januari 1992 Hans Göran Franck (s) Håkan Holmberg (fp)