Ny Demokratis grundsyn är sunt förnuft, personlig frihet och hänsyn till andra. Dessa grundläggande värderingar bör också prägla de politiska besluten och lagstiftningen. I den här motionen tar vi upp frågan om lagar och förordningar som begränsar den personliga friheten eller integriteten samt lämnar förslag som syftar till att skydda och stärka den personliga friheten och integriteten.
Den personliga friheten och integriteten kränks i svensk rätt
Den personliga friheten och integriteten har ett svagt skydd i svensk rätt. I regeringsformen, som är en grundlag, finns visserligen en till intet förpliktande bestämmelse som säger att den offentliga makten skall utövas med respekt för den enskilda människans frihet och värdighet (1 kap 2 § RF det s k målsättningsstadgandet). I regeringsformen torgförs också den s k grundläggande principen om varje medborgares okränkbarhet. Men i fråga om frihet och integritet finns det möjligheter att genom lagar och förordningar medge undantag som även drabbar vanliga hederliga medborgare. Dessutom finns det områden där medborgaren i princip är oskyddad mot samhällets maktövergrepp.
Huvudregeln tycks dock enligt avsikterna bakom regeringsformen vara den att den enskilda människans frihet och värdighet skall sättas i främsta rummet och inte tvärtom.
Här följer nu några exempel på företeelser som grundas på lag eller på annat sätt sker med lagstiftarens goda minne och som tycks leda till en annan slutsats: den s k piratradiolagen förbud mot att inneha radarvarnare omfattande kommunal parkeringsövervakning omfattande TV-övervakning automatisk hastighetskontroll TV-avgiftskontrollsystemet avgiftskontrollsystemet i kollektivtrafiken legitimationstvång för att få sjukvård förbudet att tänka positivt om kärnkraft i vissa sammanhang biograffilmcensuren proffsboxningsförbudet förbudet mot bastuklubbar förbud mot kasinospel och spelautomater en okontrollerad stor mängd personregister alkohollagstiftningen
Efter dessa exempel följer den naturliga frågan: Vad är huvudregel och vad är undantag? Är det i själva verket inte så att det är undantagen som är huvudregeln? På så sätt att det är förbudsprincipen som är grundprincipen och inte frihetsprincipen. Den offentliga makten tycks alltså inte utövas med respekt för den enskilda människans frihet och värdighet, utan med andra syften.
Omfattningen av ingreppen i den personliga friheten och integriteten måste utredas och åtgärdas
Exemplen är ägnade att inge stor oro. Det är hög tid att snarast göra en kartläggning och översyn av lagar och andra företeelser som kränker den personliga friheten och integriteten i syfte att dels utmönstra sådant som inte kan accepteras av moderna fria människor, dels ge en bättre överblick, dels ge nödvändiga regelförenklingar. Det är mycket angeläget att ta ett helhetsgrepp och att återupprätta medborgarnas frihet och värdighet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning med uppgift att göra en kartläggning och översyn av lagstiftning och andra företeelser som kränker den personliga friheten och integriteten i syfte att utmönstra sådant som inte kan accepteras av moderna fria människor, att ge en bättre överblick över begränsningarna, att ge nödvändiga regelförenklingar samt att skapa bättre förutsättningar för att skydda och stärka den personliga friheten och integriteten i vårt land.
Stockholm den 27 januari 1992 Harriet Colliander (nyd) Lars Andersson (nyd)