Ett av fundamenten för en demokratisk stat är religionsfriheten. Religionsfrihet innebär inte bara en rättighet för den enskilde att få utöva sin religion fritt och obehindrat, det innebär också en rätt att få leva i en stat som visar strikt neutralitet mellan olika religionsinriktningar. Risken är uppenbar att en icke-neutral stat väljer att via lagstiftning och ekonomiska styrmedel gynna en religionsinriktning.
Tyvärr måste man konstatera att Sverige i dag inte uppfyller kraven man kan ställa på en i religiösa frågor neutral stat. Statskyrkosystemet består än i dag, skolans religionsundervisning skall enligt beslut få mer kristen profil och ''kristen etik'' skall helt plötsligt bli högsta gällande statsmoral.
Den svenska statskyrkan är naturligtvis det främsta uttrycket för religionsfrihetens begränsning. Att statskyrkosystemet i grunden bara är ett uttryck för maktsträvanden har visat sig uppenbart ända sedan 1527 då kopplingen kyrka--stat blev ett faktum. Grunden då var att statsmakten skulle tämja kyrkans maktsträvanden, som vid denna tid var i kollisionskurs med statens egna intentioner. Senare utvecklades ett ömsesidigt behov där staten fick ett effektivt administrativt organ som förutom ren administration också gav statsmakten ett ideologiskt motiv för sin maktutövning (ett exempel på detta är resonemanget om att makten skulle vara given av Gud).
Kyrkans vinst av samverkan blev förstås ett i det närmaste totalt monopol på religionsutövning. De som inte delade statsreligionens syn på tillvaron blev således förföljda inte bara som kyrkans utan också som statens fiende. Självklart är denna intolerans delvis ett utslag av en omvärld som inte i alla avseenden präglades av tolerans och demokratiska värderingar. Det kan dock inte användas som ett argument mot det faktum att en statsreligion alltid används i maktsyfte. Särskilt tydligt kan detta sägas ha varit under 1800-talets andra hälft, då såväl religiöst som politiskt oliktänkande förföljdes så kraftigt att dessa dissidenter tvingades i landsflykt.
Än i dag fortsätter maktaspekten att vara viktig. Politiker och statsmakten vill ha kontroll över kyrkan så att inga ''oönskade'' tendenser eller värderingar smyger sig in i ''vår egen demokratiskt styrda kyrka''. Kyrkan vill ha tillgång till de stora resurser som beskattningsrätt innebär samt en ställning som religionen som har större betydelse och vikt än andra.
Det är förstås ur demokratisk synpunkt felaktigt att genom ''kollektivanslutning'' förutsätta att medborgarna vill vara medlemmar i ett visst samfund. När man sedan betänker att det är barn som ansluts och att det i dag endast är ca 2 % av medlemmarna som besöker statskyrkan en normal söndag så ter sig hela systemet med statsreligion absurt.
Idén om en statskyrka tycks än mer föråldrad i ett samhälle där alltfler medborgare väljer att erkänna sig till andra religioner än den av staten utvalda. Med den öppna värld, med möjlighet till resor och kontakter med andra kulturer, som vi i dag har är det fullt naturligt att influenser från andra länder också kommer att spela en roll även på det religiösa området. Till detta kommer en stor grupp flyktingar och invandrare som har helt annan religionstillhörighet. Hur reagerar denna allt större grupp medborgare på en stat som indirekt utpekar deras religion som oriktig?
Slutligen är det förstås felaktigt att låta någon annan än stat och kommuner beskatta medborgarna. Principiellt skulle det inte finnas något hinder för andra föreningar eller samfund att ta ut sin ''medlemsavgift'' via skattsedeln. Vad som nu måste ske är att statskyrkosystemet som den rest det är från forna tider måste avvecklas. Det är då viktigt att betona en strikt neutral syn på religionen och att det inte blir någon reviderad lösning där kyrkan får behålla exempelvis beskattningsrätten.
En total brytning är nödvändig där statskyrkan blir ett samfund bland andra. Detta innebär att beskattningsrätten upphör, att den automatiska anslutningen försvinner, att det nya fristående samfundet får statliga bidrag i enlighet med alla andra samfund och föreningar samt att den nya fristående kyrkan helt fritt och självständigt får bestämma sin organisation.
På detta sätt kommer vi att få en kyrka som förhoppningsvis baserar sin verksamhet mer på det medlemsengagemang som finns än vad som är fallet i dag. Samtidigt skapas ett bredare medlemsengagemang där deltagandet inte inskränker sig till ett passivt deltagande på gudstjänster utan där det också finns utrymme för inflytande och egen aktivitet.
Staten kommer på detta sätt att kunna förhålla sig neutral i religionsfrågor. Möjligen finns det vissa områden där staten även en tid efter åtskiljande bör spela en roll; det handlar främst om underhållet av kulturhistoriskt intressanta byggnader.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om ett avskaffande av statskyrkosystemet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en plan för åtskiljandet.
Stockholm den 23 januari 1992 Martin Nilsson (s)