Tillbakablick
I ett föredrag den 17 oktober 1844 hävdade Erik Gustaf Geijer att ''den nya klass som efter revolutionen (1809) tagit plats i samhället... den så kallade medelklassen -- går en ständigt ökad makt till mötes'' och att förmögenhet blivit ett allt viktigare villkor för utövandet av politiska rättigheter. Geijer talade också om ''kapitalets välde'' och om ''plutokratin'', som ''i våra dagar efterträtt adeligt herrskap, prästerlig myndighet och konungslig makt''. Han sa också att kapital inget annat var än ''undangjort arbete'' och att ''alla privilegierade värden slutligen måste erkänna sitt beroende av arbetet.''
Geijer lär ha utövat en viss påverkan på Louis de Geer när denne ledde genomförandet av den nya valordningen på 1860-talet. Det blev en reform som gjorde det privata ägandet till den viktigaste faktorn vid bestämmandet av rösträtten och båda kamrarna skulle under det närmaste halvseklet helt domineras av hemmansägare, grosshandlare och högre ämbetsmän. Men utan Geijers och 1840-talets radikalism skulle förmögenhets- och inkomststrecken troligen satts ännu högre.
Enstaka vänsterliberaler krävde en ny reform med allmän och lika rösträtt redan på 1860-talet, men socialdemokratiska partiet var den första större politiska organisation som ställde sig bakom detta krav. På SAPs konstituerande kongress sa man visserligen att ''klassförtrycket kan bestå lika väl i länder med som utan rösträtt'', men redan på den andra kongressen två år senare lyftes den allmänna och lika rösträtten fram som krav nummer ett i partiprogrammet.
Kravet på allmän och lika rösträtt för män sattes före den kvinnliga rösträtten inom både de liberala partierna och inom SAP. Bara enstaka vänstermän som Carl Lindhagen -- från början liberal och 1917 en av det nya vänsterpartiets programskrivare -- drev konsekvent den kvinnliga rösträtten i riksdagen. Det krävdes en stor kvinnopetition (i januari 1907) för att också hela partier -- socialdemokrater, liberaler och frisinnade -- aktivt skulle driva frågan i riksdagen.
De blivande vänsterpartisterna -- Lindhagen, Ivar Vennerström m.fl. -- gick också i spetsen för kravet på enkammarsystem och en konsekvent genomförd parlamentarisk demokrati. De båda blev också i riksdagen pionjärer i kraven på folkomröstningar. I det Socialdemokratiska Vänsterpartiets första program sattes den allmänna och lika rösträtten för kvinnor och män upp som första punkt.
Vänstersocialisterna krävde också i sitt program ''fullständig yttrande-, tryck-, församlings- och demonstrationsfrihet''. Man höll strikt på religionsfriheten samt på skolans ideologiska och religiösa neutralitet. Man värnade också rättsstaten, freden, frihandeln, ''världsspråket'' och den internationella solidariteten.
Vårt parti kom i och med bindningen till östkommunismen att inta en tvetydig ståndpunkt till de demokratiska fri- och rättigheterna. Men detta får inte sudda ut den positiva roll partiet spelade under det demokratiska genombrottet åren 1917 till 1921 eller det faktum att partiet också därefter gav stöd åt de demokratiska reformerna i Sverige.
Stärk demokratin
Existensen av de kommunistiska partidiktaturerna blockerade debatten om sambandet mellan den parlamentariska demokratin och den ekonomiska makten. Varje försök att ta upp frågan om demokratins utvidgning till produktionen och ekonomin kunde misstänkliggöras som propaganda för systemet i öst. Meidners löntagarfonder drabbades exempelvis av det ödet. Nu när de östeuropeiska systemen går i graven borde det åter vara möjligt att få en sansad debatt om den ekonomiska makten.
Under 1980-talet fick vi uppleva en dramatisk förstärkning av de rikas makt i Sverige. Svenska Arbetsgivareföreningen mobiliserade sin propagandamaskin och fick ett massivt genomslag i massmedia. Med politisk åsiktsreklam i TV får penningmakten ett ännu starkare övertag. Inom underklassen kan -- om inget görs -- röstviljan minska ytterligare.
Globalt kommer hotet mot demokratin idag främst från de väldiga klyftorna mellan fattiga och rika länder. Fundamentalistiska rörelser ses som enda hoppet i länder där misär hotar. Och i de rika länderna breder högerextrem nationalism och invandrarfientlighet ut sig. Också i Sverige har vi på senare tid bevittnat sådana tendenser.
Minskad arbetslöshet och inkomstutjämning stärker demokratin. Vänsterpartiet lägger i en rad andra motioner förslag med dessa syften.
Att ge invandrare rösträtt i riksdagsval är ett exempel på en annan positiv åtgärd, vi tar upp den i separat motion. Det är också nödvändigt att ge ökat stöd till antirasistiska organisationer. Vänsterpartiet vill också stärka lagskyddet för de homosexuella. Också dessa frågor tas upp i separata motioner.
Europakonventionen i svensk rätt
I Sverige håller domstolarna fast vid den traditionella ståndpunkten att internationella överenskommelser som Sverige tillträtt, inte därigenom blir direkt tillämplig rätt i Sverige. Detta gäller också överenskommelser som ingåtts om skydd för de mänskliga rättigheterna.
Den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna ger den enskilde möjligheter att uppnå resultat som inte kan nås med hjälp av bestämmelserna till skydd för de grundläggande mänskliga rättigheterna i 2 Kap. regeringsformen. I vår egen lagstiftning har vi ett ganska ineffektivt skydd för dessa rättigheter medan de har ett betydligt starkare skydd på det internationella planet.
Ett exempel hade vi för ett par år sedan, då en felaktigt utvisad palestinier fick skadestånd av svenska staten efter en förlikning hos kommissionen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg. Skadeståndet utgick på grund av att Sverige kränkt konventionen. Det hade inte funnits någon möjlighet att få skadestånd i svensk domstol.
Den officiella svenska uppfattningen att svensk rätt överensstämmer med våra åtaganden enligt konventionerna om mänskliga rättigheter har visat sig felaktig. Tillämpningen av den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter ändras undan för undan genom domstolens avgöranden, som är omöjliga att helt förutse.
I de flesta stater som tillträtt Europakonventionen är den direkt tillämplig på intern rätt och måste tillämpas av domstolar och myndigheter. Vi skulle också i Sverige på ett enkelt sätt kunna stärka skyddet för de mänskliga rättigheterna genom att inkorporera Europakonventionen i vår interna lagstiftning. Det skulle få den effekten att den enskilde kunde åberopa konventionen som svensk lag i svenska domstolar.
Härigenom skulle behovet att processa i Strasbourg minska, vilket också vore en stor fördel eftersom detta är mycket besvärligt, dyrt och tidsödande. Ett mål i Strasbourgdomstolen tar i genomsnitt sex år att handlägga fram till att en dom föreligger. Genom den reform vi föreslår skulle också människor med små inkomster och liten processvana få ökad chans att hävda sin rätt.
Regeringen har givit direktiv till utredningen om utvidgat skydd för grundläggande fri- och rättigheter att ta ställning till om det är lämpligt och möjligt att införliva Europakonventionen med svensk rätt i samband med ett svenskt medlemskap i EG och i så fall lägga fram de förslag som anses motiverade.
Det finns ingen anledning att koppla ihop denna fråga om införlivande av Europakonventionen med ett svenskt EG-medlemskap. Det finns inget skäl varför inte konventionen skulle kunna göras direkt tillämplig i svensk rätt. I flertalet andra länder som tillträtt konventionen är den redan sedan länge tillämplig intern rätt i respektive land.
Stärkt yttranderätt och meddelarskydd
Riksdagen uttalade i samband med behandlingen av yttrandefrihetsgrundlagen förra året att det är angeläget att öka insynen i det privata näringslivet och de stora organisationerna. Man ansåg att det var en komplicerad fråga vilken väg man skulle gå och att man inte hade förmått föra fram frågan till beslut. Man uttalade också att frågan borde ägnas ökad uppmärksamhet. (1990/91:KU21, s. 27)
En av de negativa konsekvenserna av en ökad arbetslöshet är att människor blir räddare att öppet uttala sin mening och att berätta om eventuella olagligheter eller maktmissbruk. Detta gäller inte minst på de stora massmediaföretagen, där dessutom koncentrationen till färre och kapitalstarka ägare ytterligare förvärrar situationen.
Nära samband med frågan om meddelarskyddet har lagen om skydd för företagshemligheter. Vänsterpartiet är nu lika kritiskt till denna ''munkavlelag'' som då den antogs. Självklart finns ett legitimt behov av företagshemligheter. Men lagen inskränker på ett orimligt sätt den anställdes rätt att röja olika former av missförhållanden i företagen. Lagen utgjorde också ett allvarligt hinder för meddelarskyddskommittén i dess arbete på att förstärka och utvidga meddelarskyddet.
Strejkrätten
Lagen om skydd för företagshemligheter bör omarbetas grundligt för att tillgodose rimliga krav på rätt för de anställda att röja missförhållanden i företagen. I anslutning härtill bör reglerna om meddelarskydd ses över för att åstadkomma ett utvidgat sådant skydd.
I regeringsformens 2 kap, 18
§ sägs att ''varje medborgare vilkens egendom tages i anspråk genom expropriation eller annat sådant förfogande skall tillförsäkras ersättning för förlusten enligt grunder som bestämmes i lag''. Denna formulering ger enligt vår mening ett fullt tillräckligt skydd för äganderätten till pengar och fast egendom.
Den äganderätt som skulle behöva utökat stöd gäller äganderätten till den egna arbetskraften. Regeringens proposition 1989/90:95 om lönestopp innehöll förslag om förbud mot fackliga stridsåtgärder i lönefrågor under en tvåårsperiod. Som lagrådet konstaterade i sitt yttrande över propositionen har skyddet i regeringsformen för rätten att vidta fackliga stridsåtgärder avsiktligt och efter önskemål av de fackliga centralorganisationerna getts en mycket begränsad räckvidd och skulle inte ha hindrat genomförande av den föreslagna lagstiftningen.
Varje inskränkning av strejkrätten innebär en viktig begränsning av de arbetandes yttersta vapen för värnet av sin värdighet och sitt fria liv och måste bli föremål för djupgående diskussioner. Vänsterpartiet anser att rätten att vidta fackliga stridsåtgärder är en grundläggande fri- och rättighet av så fundamental betydelse för medborgarna att den bör ges skydd efter mönster av 2 kap 12
§ regeringsformen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en jämnare fördelning av samhällets ''politiska resurser'',
2. att riksdagen hos regeringen begär lagförslag om införlivande av europeiska konventionen om mänskliga rättigheter med svensk rätt,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till stärkt grundlagsskydd i enlighet med vad som i motionen anförts om meddelarfriheten,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ny lag till skydd för företagshemligheter i enlighet med vad i motionen anförts om uppluckring av den ''munkavlelag'' som nu finns,1
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till stärkt grundlagsskydd för strejkrätten enligt vad i motionen anförts om rätten att vidta fackliga stridsåtgärder.
Stockholm den 25 januari 1992 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v) Johan Lönnroth (v) Berith Eriksson (v)
1 Yrkande 4 hänvisat till LU