När regeringen nu presenterar den nya kyrkolagen innebär det att kyrkohistoria skrivs eftersom därmed de sista resterna av 1686 års kyrkolag utmönstras ur lagstiftningen.
Det är värdefullt och önskvärt att kyrkolagen nu sammanförs till en ny kyrkolag som ersätter en förut splittrad och svåröverskådlig lagstiftning.
När kyrkomötet behandlade det då föreliggande förslaget till ny kyrkolag framkom en betydande samsyn såväl beträffande behovet av samordnad lag som om innehållet i lagen.
På några punkter gjorde dock kyrkomötet starka markeringar genom beslut om bl.a. tystnadsplikt för diakoner och krav på medlemskap i Svenska Kyrkan för kyrkomusiker. På dessa två punkter tillgodoses inte kyrkomötets beslut.
Vad gäller tystnadsplikten har regeringen ansett att en utvidgning inte behövs med hänsyn till den nyligen utvidgade sekretessen för Svenska Kyrkans församlingsvårdande verksamhet. Emellertid avser sekretesslagen endast uppgifter som någon erfar i det allmännas verksamhet. Vad kyrkomötet vid upprepade tillfällen har önskat är emellertid att alla som vigs i Svenska Kyrkans ordning skall ha tystnadsplikt oavsett om de är verksamma i det allmännas tjänst eller inte då de tar emot uppgifterna. Vigningen till biskop, präst, diakon eller diakonissa i Svenska Kyrkans ordning innebär ett livslångt uppdrag från kyrkans sida och likaledes åtagande från den vigdes sida. Det är därför av särskild betydelse såväl för den vigde som för Svenska Kyrkans trovärdighet som trossamfund att det särskilda uppdraget för kyrkan respekteras. Det är alltså i detta avseende ingen skillnad mellan uppdragen som biskop, präst, diakon eller diakonissa. Den omständigheten att det i Svenska Kyrkans kyrkohandbok finns en särskild ordning för den kyrkliga handlingen bikt förändrar inte detta.
I fråga om kyrkomusikers medlemskap i Svenska Kyrkan framhålls att det är den enskilda församlingen som har att bestämma om detta krav skall uppfyllas och att skäl inte föreligger att författningsreglera frågan.
Kyrkomötets beslut i detta stycke föregicks av en långvarig och intensiv beredning och debatt och kyrkomötets beslut är entydigt, nämligen att medlemskap skall vara krav för kyrkomusikern, inte minst med tanke på den roll denne spelar i gudstjänstliv och kyrkliga handlingar.
Beträffande de icke-territoriella församlingarna har under beredning och remissarbete framkommit synpunkter från berörda församlingar som icke helt tillgodoses i regeringens proposition. Det gäller främst frågor rörande medlemskap och upptagningsområde.
De båda tyska församlingarna (Tyska S:ta Gertrud i Stockholm och Göteborgs Tyska Församling) önskar ett utvidgat upptagningsområde, och Hovkonsistoriet, Riksmarskalken och Hovförsamlingen önskar att möjlighet öppnas för en frivillig anslutning utan något särskilt geografiskt upptagningsområde.
Som vi ser det finns det skäl att här biträda församlingarnas önskemål. Beträffande dem alla handlar det om att till församlingen knyta den krets människor som främst har glädje av och känner samhörighet med församlingen och dess verksamhet.
Beträffande de bägge tyska församlingarna synes därför en komplettering behöva göras beträffande medlemskapsreglerna så att upptagningsområde blir Göteborgs stift respektive Stockholms stift.
Om de tyska församlingarna utvidgar sitt upptagningsområde till att omfatta personer som är folkbokförda i någon kommun i Göteborgs respektive Stockholms stift blir församlingarna så stora att det inte är lämpligt att ha kyrkostämma som beslutande organ. Kyrkofullmäktigeval skall då förrättas i församlingarna. Det bör ankomma på regeringen att utreda formerna för hur ett sådant val skall kunna genomföras också i de icke- territoriella församlingar som har ett upptagningsområde som omfattar mer än en kommun och att återkomma till riksdagen med förslag.
Beträffande Hovförsamlingen synes propositionen bortse från att anställda i Kungliga Hovstaterna och Kungliga Staberna ofta är folkbokförda i andra kommuner än i Stockholm, f.n. företrädesvis i Ekerö och Solna. Den föreslagna begränsningen får därmed icke önskvärda uteslutningseffekter. Som Riksmarskalken m.fl. framhöll i sitt remissvar bör begränsningen till Stockholm ersättas av en bestämmelse utan geografisk begränsning.
I lagförslaget angående Hovförsamlingen stadgas att f.d. befattningshavare, som vid anställningens upphörande har erhållit pension, skall tillhöra Hovförsamlingen. Av de anställda finns dock åtskilliga som av åldersskäl lämnar sin anställning utan att erhålla pension från hovet. Anledningen härtill är t.ex. att de åtnjuter pension från annan arbetsgivare eller att de av annan anledning uppburit icke pensionsgrundande arvoden. Detsamma gäller givetvis innehavare av oavlönade honorärbefattningar. Pensionsanknytningen synes därför mindre lämplig. Kriteriet borde i stället vara att vederbörandes anställning upphört av åldersskäl.
Dessa frågor om medlemskap och upptagningsområde berörs också i övergångsbestämmelserna. Beträffande punkt 3 ser vi det som naturligt att den utformas så att den som är medlem i respektive församling vid utgången av 1992 kvarstår som medlem om han inte begärt sitt utträde.
Kyrkolagens 36 kap. 1
§ bör ha följande lydelse:
Den som i Svenska Kyrkans ordning har vigts till präst, biskop, diakon eller diakonissa har tystnadsplikt i fråga om uppgifter som han eller hon har erfarit under bikt eller själavårdande samtal.
Därtill bör konsekvensändringar göras i Kyrkolagen 36 kap. 5
§, fjärde stycket och i Sekretesslagen 1 kap. 10 §.
Kyrkolagens 37 kap. bör få en ny paragraf, 11 a §, av följande lydelse:
Behörig att inneha en tjänst eller ett långtidsvikariat på en tjänst som organist eller kantor är bara den som är medlem i Svenska Kyrkan.
Lag om medlemskap i icke-territoriell församling förändras så att 4
§ i Göteborgs kommun ändras till:
Göteborgs stift 6 § Stockholms kommun ändras till:
Stockholms stift 11 § ändras till följande lydelse:
Medlem i Hovförsamlingen är också följande personer, nämligen:
1 -- -- -- Staberna.
2 Den som har tjänstgjort vid Kungliga Hovstaterna och Kungliga Staberna och som av åldersskäl lämnat befattningen eller anställningen.
3 -- -- -- 4 -- -- -- enligt 1 eller 2.
Övergångsbestämmelserna i punkt 3 ändras till:
Den som vid utgången av 1992 är medlem i en icke- territoriell församling får kvarstå som medlem i församlingen så länge han är kyrkobokförd inom den eller de kommuner inom vilket församlingen enligt då gällande föreskrifter har sitt upptagningsområde och han inte anmält sitt utträde.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om ändringar i kyrkolagen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 9 mars 1992 Göran Åstrand (m) Bertil Danielsson (m)