På många orter i Sverige förekommer i stor utsträckning otillåten gatuförsäljning av smycken, hårprodukter, kläder, tavlor, leksaker m m. Verksamheten har tidvis antagit sådana proportioner att framkomligheten på vissa gator och platser påtagligt försämrats. Bland annat gäller detta Drottninggatan i Stockholm.
Från brottssynpunkt är detta naturligtvis en mindre allvarlig företeelse. Ur polisiär resurssynpunkt är det emellertid ett besvärande problem. Erfarenheterna visar nämligen att man genom återkommande polisingripanden och bötfällande av försäljarna endast obetydligt stör verksamheten och åsamkar försäljarna en tämligen överkomlig ''driftskostnad''. Effekterna står knappast i proportion till den resursinsats som krävs från polis- och åklagarhåll.
Utöver rena ordningssynpunkter tillkommer, eftersom gatuförsäljningen inte belastas med lokalhyror, skatter etc, inslaget av otillbörlig konkurrens med kringliggande butiker i de fall där ett likartat sortiment saluförs. Dessutom innefattar gatuförsäljningen inte sällan varumärkesintrång genom försäljning av plagierade märkesprodukter, med de särskilda svårigheter som försäljningssättet medför för varumärkesinnehavarna att genom rättsliga åtgärder ingripa mot intrången.
Enligt min mening skulle man på ett enkelt och effektivt sätt kunna komma till rätta med verksamheten om det genom lagstiftningsåtgärder infördes en möjlighet att ingripa med beslag och förverkande av gatuförsäljarnas varulager. En förverkanderegel i allmänna ordningsstadgan skulle sannolikt medföra att man snabbt kunde begränsa eller helt få bort gatuförsäljningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om viss gatuförsäljning.
Stockholm den 27 januari 1992 Jerry Martinger (m)