I samband med att lagar förändras kan tid efter annan kritik uppstå p.g.a. att vi som enskilda riksdagsledamöter missat en eller annan ''poäng'' i samband med riksdagsbehandlingen av lagförslaget.
Möjligen kan vapenlagen vara ett av dessa lagförslag som vissa väljare anser vara rättskränkande och förmyndaraktiga. Kritiken rör sig framför allt om två skilda områden. Det ena gäller förvaring av ammunition och det andra är återkallande av vapenlicens.
Anledningen till att vapenlagen förändrades var och är att vapen allt oftare används i samband med rån och överfall m.m. Självfallet är det ingen som ifrågasätter det berättigade i det resonemanget. Men tyvärr torde bankrånare och andra kriminella skaffa sig ammunition på annat sätt än vad vanliga hederliga jägare av tradition gör.
De restriktioner som beslutades av riksdagen i samband med att jaktlagen togs av riksdagen har, som jag tidigare nämnt, mött starka protester. Olägenheterna och byråkratin i samband med att de nya bestämmelserna infördes återfinns främst bland jägarna och deras nära och kära (läs anhöriga). Kritiken riktar sig främst mot de bestämmelser och de säkerhetsregler som gäller vid inköp av ammunition och som infördes i samband med skärpningen av lagförslaget. Förvaringen av ammunitionen kringgärdas av en rad komplicerade bestämmelser som många jägare upplever som onödigt tillkrånglade. Inköp av ammunition kan enligt rådande bestämmelser inte ens ske av far eller son eller tvärtom. I de fall där vapenhandlaren bor långt bort (och så är tyvärr ofta situationen i våra glesbygder) kan det bli många onödiga resor i samband med ammunitionsinköp. Rimligen borde någon form av uppmjukning ske av rådande bestämmelser i samband med ammunitionsinköp när det gäller jägarna och deras nära anhöriga.
I vapenlagens 29:e paragraf finns en passus om att polismyndighet kan dra in vapenlicens om förutsättningarna för innehav av vapen inte längre finns. Denna paragraf har utsatts för återkommande kritik och många menar att paragrafen är alltför godtyckligt utformad.
Vissa menar att polismyndigheterna och enskilda handläggare getts alltför vittgående befogenheter i samband med återkallandet av tidigare utfärdad vapenlicens. Argumenten i samband med indragning av vapenlicenserna varierar naturligtvis. Bakomliggande orsaker kan i vissa lägen vara svåra att precisera. För att komma bort ifrån denna förmyndarmentalitet borde lagen mera detaljerat ange orsak till indragning av vapenlicensen. Detta skulle med all säkerhet underlätta handläggningen och förfarandet för den enskilde polismannen och polismyndigheten om lagen ändrades i den del som berör återkallande av vapenlicens. Självfallet finns det inga förmildrande omständigheter när direkt olaga och/eller annan kriminell handling utförts och vederbörande brutit mot lagen.
En översyn av ammunitionsreglerna och en samtidig översyn av bestämmelserna när det gäller indragning av vapenlicenser bör följaktligen ske.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av bestämmelserna vad gäller förvaring och inköp av ammunition,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn och förändring av vapenlagen i den del som berör återkallande av vapenlicens.
Stockholm den 27 januari 1992 Magnus Persson (s)