Inledning
Skattefuskande företag har mer än 30 procent lägre kostnader och kan hålla ca 25 procent lägre priser. För många mindre företag har skattefusket blivit det främsta konkurrensmedlet.
De slutsatserna dras i en doktorsavhandling av Agneta Enström. I avhandlingen som presenteras i SAF-tidningen nr 38/91 klargörs att företagen lätt hamnar i en ond cirkel. Marknadsmekanismerna sätts ur spel genom skattefusket och en osund konkurrensen uppstår. Det leder i sin tur till ytterligare ökat skatteundandragande.
Agneta Enström anser att skattefusket leder till att välskötta företag slås ut av ohederliga och mindre livskraftiga konkurrenter. Det har visat sig att skattefusket leder till lägre vinster för företagen och höjd kostnadsnivå. Orsaken är att seriösa företag försöker möta konkurrensen med ökad reklam och marknadsföring som leder till kostnadsökningar.
Riksåklagaren och rikspolisstyrelsen har den 7 januari 1992 till regeringen överlämnat en utredning angående vissa frågor om ekonomisk brottslighet. Slutsatserna i den utredningen är också att den ekonomiska brottsligheten är en hämsko på den seriösa näringsverksamheten. Om den ekonomiska brottsligheten får mer allmänt fäste riskerar på sikt hela branscher att snedvridas konkurrensmässigt.
Utredningen understryker också -- tvärtemot vad många inom borgerligheten tycks tro -- att många enskilda drabbas direkt av den ekonomiska brottsligheten. Leverantörer, långivare och andra som gör stora förluster genom brott mot borgenärer kan tvingas inskränka sin verksamhet eller t.o.m. gå i konkurs. Även när skadan drabbar staten kommer skadan ytterst att drabba alla medborgare. Som exempel nämner utredningen de 5 000 skalbolag som förekommer hos kronofogdemyndigheterna. Flertalet ingår i härvor av ekonomisk brottslighet och är sammanlagt restförda för drygt sex miljarder kronor i skatter och avgifter.
Självfallet är det av oerhört stor betydelse att allmänhetens uppfattning om rättvisan i skattelagstiftningen försvagas ju mer utbrett fusket blir. På lite sikt luckras moralen upp, en process som dessvärre redan hunnit en bra bit på väg.
Åtgärder på kort sikt
I vänsterpartiets motion om ekonomisk brottslighet som väcktes för ett år sedan framhölls att läget för ekobrottsbekämpningen var katastrofalt. Enligt överåklagare Solveig Riberdahl i Stockholm fanns ett antal medelstora ekobrottsutredningar som inte kunde fullföljas på grund av otillräckliga resurser. Riksdagen avslog motionsyrkandena om förstärkning av utredningsresurserna vid rikskriminalens ekorotel och hos åklagarmyndigheterna för att möjliggöra särskilda satsningar på ekobrott.
Situationen har inte på något sätt förbättrats under det gångna året.
Vänsterpartiet anser att rikspolisstyrelsen bör tillföras ytterligare medel för inrättande av en finanspolis vid rikskriminalen bestående av åtta polismanstjänster och sex ekonomer samt fyra polismanstjänster och två tjänster som ekonomer vid rikskriminalens eko-rotel, tio polismanstjänster och fem tjänster för ekonomer vid eko- roteln i Stockholm, åtta polismanstjänster och fyra tjänster för ekonomer i Göteborg och sex polismanstjänster och tre tjänster för ekonomer vid eko-roteln i Malmö med sammanlagt 23 200 000 kr.
Styrning av resursanvändningen
Systemet med fri resursanvändning som infördes för polisen 1985 har lett till att framför allt de lokala polismyndigheterna prioriterat annan verksamhet framför bekämpningen av ekonomisk brottslighet. Rikspolisstyrelsen saknar möjlighet att ingripa mot myndigheter som inte följer de av statsmakterna angivna prioriteringarna. Rikspolisstyrelsen bör av statsmakterna ges erforderliga styrmedel för att kunna styra resursanvändningen inom ekobrottsområdet.
Översyn av lagstiftningen
Vänsterpartiet föreslog i en motion för ett år sedan att en utredning skulle tillsättas med uppgift att se över vilka behov av förändringar av gällande lagstiftning som erfordrades för att stävja den ekonomiska brottsligheten. Kravet är idag ännu aktuellare. I den tidigare refererade utredningen som gjorts av riksåklagaren och rikspolisstyrelsen görs en genomgång av en lång rad förändringar av gällande rätt som borde övervägas för att försvåra ekonomisk brottslighet.
I det följande anges några exempel på lagändringar som borde övervägas för att förebygga eller bekämpa ekonomisk brottslighet.
Rent allmänt bör lagstiftaren vid utformningen av ny näringsrättslig lagstiftning beakta intresset att minska och inte öka möjligheterna till ekonomisk brottslighet.
För att samhällets resurser skall kunna koncenteras på verkligt straffvärda beteenden bör vissa avkriminaliseringar, t.ex. av ringa bokföringsbrott, övervägas.
Vissa regler om aktiebolag måste ändras. Inom restaurangbranschen ökar kvalificerad brottslighet med s.k. beskyddarverksamhet. S.k. skalbolagsaffärer har växt snabbt på senare år. Nya missbruk av reglerna uppkommer fortlöpande. En höjning av gränsen för lägsta tillåtna aktiekapital borde övervägas liksom en skärpning av likvidationsreglerna när ett aktiebolag saknar behörig styrelse eller försummat att i tid sända redovisningshandlingarna till registreringsmyndigheten.
Det bör införas regler om att beslut om näringsförbud skall registreras i aktiebolagsregistret. Härigenom kommer ett näringsförbud att framgå av aktiebolagsregistret innan engagemanget i bolaget är avvecklat.
En mycket grundläggande fråga på aktiebolagsrättens område är s.k. ansvarsgenombrott. Det är ett stort problem att yrkeskriminella eko-brottslingar kan utnyttja aktiebolagsformen för att undvika personligt betalningsansvar på grund av sin brottsliga verksamhet.
Med nuvarande regelsystem i aktiebolagslagen är det fullt möjligt att en person registreras som företrädare för ett aktiebolag utan att få någon underrättelse om det. Sådana personer kan därigenom oriktigt utsättas för brottsmisstanke och utsättas för svåra lidanden helt i onödan. Det kan inte accepteras att reglerna har en utformning som kan ge sådana konsekvenser.
Aktiebolags namn missbrukas ofta. Namnbyten används för att försvåra insyn. En straffsanktionerad regel om att bolagets organisationsnummer alltid skall användas vid identifiering av bolaget skulle försvåra missbruk.
Riksskatteverket har i sin delrapport ''Översyn av utsökningsbalken'' föreslagit att ett centralt rikstäckande konkursregister införs. Möjligheten att upptäcka brott i samband med konkurser skulle öka om kronofogdemyndigheten hade uppgifter om tidigare konkurser som vederbörande figurerat i. Det förekommer t.ex. att en utomstående person används som ''målvakt'' i en lång rad bolag. Också skalbolagens ökade användning har ökat angelägenheten av ett konkursregister.
Skattebrottslagen trädde i kraft för tjugo år sedan. Ingen samlad översyn av lagen har ägt rum. De ändringar som gjorts har närmast gällt detaljer. Under denna tidsperiod har skattereglerna förändrats i betydande grad. Samtidigt har skattebrottsligheten ändrat karaktär. Det är nödvändigt att det görs en samlad översyn av skattebrottslagen för att anpassa den till förändringarna i samhället.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till rikspolisstyrelsen för budgetåret 1992/93 anvisar 23 200 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 581 830 000 kr.,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att rikspolisstyrelsen bör ges erforderliga styrmedel för att kunna styra resursanvändningen inom ekobrottsområdet,
3. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts med uppdrag att göra en samlad översyn av relevant civil-, närings-, exekutions- och strafflagstiftning för att minska möjligheterna till och motverka ekonomisk brottslighet.
Stockholm den 27 januari 1992 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v)