Sedan 1950-talet har kriminalpolitiken, som präglats av socialdemokraternas långa maktinnehav, allt mer tagit intryck av vård- och behandlingsideologin. Huvudtanken har varit att lagöverträdarna skall hjälpas till att bli bättre människor genom stöd, vård och behandling i olika former i stället för att straffas.
Det kriminalpolitiska systemet intresserar sig alltjämt betydligt mer för att hjälpa brottslingen än för att hjälpa hans offer. Detta har lett till att systemet förlorat trovärdighet. Det har också lett till att samhällsskyddet blivit eftersatt på ett betänkligt sätt. Slutligen har det lett till att många brottsoffer känner sig helt utlämnade. Många upplever det som djupt orättvist när de ser de omsorger som deras plågoandar omfattas med och kan jämföra det med det svala intresset för deras egna problem. Experterna talar om ''sekundär traumatisering'' -- det är det trauma som uppstår till följd av inadekvata reaktioner från omgivningen efter det att någon har blivit utsatt för ett kriminellt övergrepp.
Under 1980-talet har det visserligen skett vissa förbättringar med avseende på brottsoffrens situation. Bl a kan (främst) kvinnor som hotas och trakasseras av sina f d partners begära att åklagaren utfärdar ett besöksförbud för mannen. Överträdelse av besöksförbudet kan medföra böter eller fängelse upp till ett år. Vidare öppnar lagen (1988:609) om målsägandebiträde vissa möjligheter för det brottsoffer som behöver stöd och hjälp inför och under brottmålsrättegången att få sådan hjälp. Målsägandebiträde förordnas främst i mål som rör sexualbrott och andra grövre våldsbrott.
Symptomatiskt nog har de mest betydelsefulla insatserna för brottsoffer gjorts på ideell väg, nämligen genom den verksamhet som bedrivs av kvinnojourerna och brottsofferjourerna. Privata initiativ på det här området har visat sig överlägsna allt vad man hittills lyckats åstadkomma i offentlig regi. Förutom det ovärderliga stöd de ger till offren har de också bidragit till att synliggöra offrens lidanden och till att skapa debatt.
I årets budgetproposition aviserar regeringen visserligen ökade anslag till kvinnojourernas och brottsofferjourernas riksförbund. Detta är mycket positivt och överensstämmer med vad Moderata Samlingspartiet länge har krävt. Men faktum kvarstår att det finns en betydande obalans i systemet om man jämför de resurser som man från samhällets sida satsar på brottsoffren jämfört med vad man lägger på brottslingarna. Enligt våldskommissionens beräkningar (Våld och brottsoffer, SOU 1990:92) betalar staten ca 3 miljarder kr per år för att straffa och vårda lagöverträdare medan summan som avsätts till brottsoffren är mindre än 20 miljoner kr.
Med nuvarande bekymmersamma samhällsekonomiska läge är det svårt att se hur man inom överskådlig tid skall kunna få bättre hyfs på den av våldskommissionen beskrivna ekvationen om insatserna på sedvanligt sätt skall ske över statsbudgeten. Regeringen bör därför överväga andra möjliga alternativ.
Alternativet är att låta brottslingarna själva finansiera insatserna för offren för sin framfart. Från miljövårdsområdet kan man låna ''pollutor pays-principle''.
Utöver de mer påtagliga följderna av brott -- fysiska skador och ekonomiska förluster -- vet vi numera att många brottsoffer drabbas av psykiska krisreaktioner av mer eller mindre djupgående slag. Det kan vara sömnsvårigheter, oro, rastlöshet, nervositet, koncentrationssvårigheter, depression och önskan att isolera sig. Särskilt kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt -- den mest oerhörda kränkningen av den personliga integriteten -- drabbas ofta av ett psykiskt lidande som blir helt invalidiserande. För många brottsoffer ebbar besvären ut av sig själva. Andra drabbas av ett så svårt psykiskt trauma att de behöver professionell behandling. Kriscentra för brottsoffer finns sedan några år i Stockholm, Göteborg och Malmö, där offer erbjuds psykologisk hjälp för att bearbeta de emotionella problem som brottet har aktualiserat. Terapeutisk behandling mot krissymptom, som kan behöva pågå i flera år, är kostsam.
En central brottsofferfond bör inrättas i Sverige för att göra det möjligt för brottsoffer att få ekonomisk hjälp för krisbearbetning. Brottsoffer bör därvid tolkas i vid bemärkelse. Det är t ex viktigt att uppmärksamma familjevåldets barn, både för att de skall få en mindre ångestfylld uppväxt och för att öka deras utsikter till ett vuxenliv utan våld.
Till undvikande av ny byråkrati synes det lämpligt att knyta brottsofferfonden till brottsskadenämnden, som ju har närliggande uppgifter. Verksamheten bör finansieras genom att varje brottsling, oavsett påföljd i övrigt, vid varje brottstillfälle åläggs att betala ett visst belopp till fonden. Undantag bör göras för dem som endast gjort sig skyldiga till smärre trafik- eller ordningsförseelser.
Ett system som det här föreslagna tillämpas nu i Belgien och övervägs i ytterligare några europeiska länder.
Hur stor avgiften till brottsofferfonden bör vara är en fråga som måste bli föremål för närmare överväganden. Om man skulle ta ut en avgift på 500 kr, vilket inte framstår som oskäligt, skulle fonden efter en tid förfoga över så stora tillgångar att ändamålet med den kan utökas i förhållande till vad som ovan föreslagits. Det skulle då bli möjligt att vidtaga angelägna åtgärder mot kvinnomisshandel.
En man som slår och en man som våldtar fortsätter i allmänhet med detta om han inte får kvalificerad behandling mot sitt destruktiva beteende. Det finns numera behandlingsmodeller som visat sig ge goda resultat. Problemet är att sådan behandling mer sällan ryms inom kriminalvårdens ram, varken ekonomiskt eller tidsmässigt.
Hos brottsofferfonden skulle kommuner, kvinnojourer, brottsofferjourer och Bris kunna söka anslag för riktade insatser mot kvinnomisshandel. Ett aktuellt exempel är det anslag på 21,5 milj kr som Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige (ROKS) nyligen har begärt för det angelägna ändamålet att etablera och driva en våldtäktsklinik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av en central brottsofferfond.
Stockholm den 22 januari 1992 Christel Anderberg (m) Inger René (m) Birgitta Wistrand (m) Liselotte Wågö (m)