Genom bestämmelserna i 12 § Vapenlagen, vilka trädde i kraft den 1 januari 1992 (SFS 1991:1181), fastslogs att den som har tillstånd att inneha ett vapen för skjutning även får inneha ammunition till vapnet.
I övrigt kan tillstånd att inneha ammunition meddelas enskilda personer samt sammanslutningar och huvudmän för museer.
Enligt 38 § dömes den som uppsåtligen eller av oaktsamhet innehar ammunition utan att vara berättigad till det, till böter eller fängelse i högst sex månader.
Av samma lagrum framgår emellertid att ''ansvar för innehav av ammunition enligt första stycket 4 skall inte ådömas i ringa fall''.
Enligt tidigare bestämmelser på vapenlagstiftningens område gällde att ammunition till handeldvapen, utom vad avsåg pistoler och revolvrar, i princip var tillståndsfri. Bland annat mot bakgrund härav förekommer i mycket stor omfattning att jägare och skyttar har någon eller några patroner av udda kaliber eller utformning avsedda för vapen som respektive jägare eller skytt inte disponerar över.
För merparten av de jägare och skyttar som i dag innehar enstaka ammunitionseffekter, vilka de erhållit helt legalt och utan någon form av biavsikter, är det utomordentligt svårförståeligt att innehavet av dessa ammunitionseffekter fr.o.m. den första januari 1992 är belagt med straff. Det bör i detta sammanhang framhållas att enstaka ammunitionseffekter, utan sammanhang med vapen, varken är ''farliga'' eller kan komma till någon brottslig användning.
Det bör också observeras att de enskilda människor som genom den nya lagstiftningen mister sin rätt att inneha sina ammunitionseffekter uppfattar åtgärden som konfiskatorisk.
Enligt min mening har den aktuella bestämmelsen helt spårat ur. Flera hundra tusen jägare och skyttar förvandlas genom den nya lagstiftningen utan något som helst bärande skäl till lagbrytare. Vidare anges att straffet är dagsböter eller fängelse i högst sex månader, men att ansvar inte skall ådömas i ringa fall. En sådan bestämmelse undergräver tilltron till svensk lagstiftning.
I dagarna har aviserats en förnyad översyn av den svenska vapenlagstiftningen. Oavsett detta finner jag de nu påtalade förhållandena så utomordentligt anmärkningsvärda att riksdagen som sin mening bör ge till känna att lagstiftningen skall ändras så att nu påtalade olägenheter omedelbart undanröjs.
Innehav av enstaka patroner eller souvenirinnehav av någon enstaka ask skall vara tillståndsfritt för envar som betrotts med rätten att inneha tillstånd för vapen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring i vapenlagen.
Stockholm den 24 januari 1992 Carl G Nilsson (m)