Kvinnomisshandeln står för en tredjedel av allt samhälleligt våld. Varje dag misshandlas 40 kvinnor i Sverige. Den mesta misshandeln sker i hemmet av make, sambo eller nära bekant. Samhället ger förhållandevis lite stöd till kvinnor i denna situation.
För närvarande betalar staten cirka 3 miljarder kronor per år för att straffa och vårda lagöverträdare. De summor som avsätts till brottsoffren utgör sammantaget mindre än 20 milj. kronor. För varje krona som man satsar på brottsoffren lägger man ett par hundra kronor på gärningsmännen. En sådan fördelning kan ej accepteras. Mycket återstår alltså att göra.
Nästan all forskning har kommit att handla om gärningsmännen, och den inriktningen finns i allt väsentligt kvar ännu idag. Kriminologin är starkt gärningsmannaorienterad. Samhället och de enskilda brottsoffren skall skyddas genom att man ser till att brottslingarna inte begår brott. Någon hjälp till brottsoffren utöver detta erbjuder man inte.
Ett av de förslag som lagts fram på senare tid är att misshandlade och hotade kvinnor skall få livvaktsskydd. I vissa fall kan den möjlighet till livvaktsskydd som redan gällande rätt ger utrymme för vara användbar och en utvidgning kan möjligen i något fall vara lämplig. Som regel måste dock en sådan insats avvisas. I de fall där man vanligen tillämpar livvaktsskydd, t.ex. för kända personer som utsatts för hot, är hotbilden ofta diffus; man vet sällan exakt vem som hotar eller om hoten kan komma att sättas i verket. Vid kvinnomisshandel vet man nästan alltid vem som hotar. Oftast har gärningsmannen redan misshandlat sitt offer. Det borde vara rimligare att den som utövar våld eller hot ställs under övervakning och inte offret. Vid grova misshandelsbrott och/eller där hoten bedöms som särskilt allvarliga kan någon form av begränsad rörelsefrihet för den hotande övervägas.
Kvinnojourernas riksorganisation, ROKS, har föreslagit vad man kallar ''kommunarrest'' med anmälningsplikt för gärningsmännen. Det bör utredas på vilket sätt en sådan inskränkt rörelsefrihet för personer som genom våld och hot om våld kraftigt begränsar såväl frihet som livskvalitet för andra människor kan utformas.
En annan möjlighet kan vara att ge män besöksförbud även i sitt eget hem. Det ter sig av många skäl som mer naturligt att begränsa männens frihet än att begränsa kvinnans. Kostnaden för att bevaka man eller kvinna måste ju vara lika.
Ett alternativ till olika former av bevakning kan vara att den utsatta kvinnan får tillgång till ett larm som är kopplat till larmcentral eller polis.
Att kvinnors situation uppmärksammas i årets budgetproposition är positivt. Det är dock viktigt att man inte låser fast sig vid en lösning såsom livvaktsskydd för kvinnor, utan att det skall finnas möjligheter för den hotade kvinnan att välja den lösning som passar henne bäst.
En annan viktig åtgärd för att komma tillrätta med denna typ av problem är en helhetsyn och att samhället satsar resurser på utbildning och information till de personer som kommer i beröring med brottsoffer, t.ex. socialarbetare, poliser, personal inom hälso- och sjukvården samt nämndemän.
Samhällets professionella hjälp till brottsoffren kan bli bättre. Personal inom polisen, sjukvården och socialtjänsten bör generellt få större möjligheter att ägna sig åt brottsoffer. Informationen till brottsoffren, både om deras egen sak och om möjlighetrna att få hjälp, måste förbättras väsentligt.
Förnyelsearbetet inom polisen innebär att polisen skall ut bland människorna i samhället, att göra polisen synlig och öka dess trygghetsskapande funktion. Polisen måste i förnyelsearbetet också få större möjligheter att ägna sig åt brottsoffren.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utvärdering av de åtgärder som vidtagits för att förbättra skydd och säkerhet för misshandlade och hotade kvinnor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att möjligheterna till begränsad rörelsefrihet för misshandlande och hotande män bör utredas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om valfriheten för brottsoffren när det gäller olika stödjande åtgärder,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om information, utbildning och forskning angående olika åtgärder vid vård och stöd till brottsoffer.
Stockholm den 22 januari 1992 Marianne Carlström (s) Ingegerd Sahlström (s) Ulla Pettersson (s) Lisbet Calner (s)