Regeringens förslag i proposition 1991/92:35 som också riksdagen ställt sig bakom innebär bl a att skyddet för barn och ungdomar mot att bli utnyttjade i sexuella sammanhang har stärkts och att allvaret med sexuella övergrepp mot barn ytterligare markerats i strafflagstiftningen.
Samhället har hitintills inte prioriterat bekämpningen av sexuella övergrepp mot barn. Trots detta har Sverige generellt sett redan idag en bra lagstiftning för barn. Både barn och vuxna har fått en starkare rätt som brottsoffer. De har t ex rätt till målsägandebiträde. Problemet är att tillämpa lagstiftningen. Detta gäller särskilt brott mot barn inom familjen.
Förutom de hösten 1991 beslutade ovan nämnda lagändringarna behöver också andra åtgärder vidtas för att hjälpa de barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp.
Barn tillhör en svag grupp i samhället. De har få eller inga möjligheter att själva hävda sina intressen och att påverka sin situation. De är ofta helt beroende av närstående vuxna. Barn har trots sin hjälplöshet samma inneboende värdighet och värde som övriga medlemmar i samhället och samma okränkbara rättigheter.
Det finns många barn i Sverige som far illa. De utnyttjas sexuellt av närstående vuxna, de lever i själslig och kroppslig vanvård, de misshandlas dagligen, en del till döds. Ofta förekommer olika former av barnmisshandel samtidigt.
Sexuella övergrepp mot barn är kanske det mest tabubelagda brott som finns. Både pojkar och flickor drabbas. Trots den dolda brottsligheten ökade mellan åren 1987 och 1988 antalet polisanmälda våldtäkter och grova våldtäkter mot barn under 15 år med 80 procent. Offren var både flickor och pojkar. 90--95 procent av förövarna var en person som barnet kände väl.
Den faktiska förekomsten av barnmisshandel och sexuella övergrepp är dock helt okänd. Olika undersökningar från skilda länder visar att 5--15 procent av alla kvinnor och 3--8 procent av alla män före 18 års ålder under de senaste 10 åren utsatts för påtvingat sex av en vuxen.
Där samarbete finns mellan myndigheter blir sådana brott synliga. I den s k Eskilstunamodellen, som funnits sedan 1982, finns en särskild grupp, för att snabbt och skonsamt hjälpa dessa barn. I gruppen ingår polis, åklagare, socialsekreterare, barnpsykolog, läkare, kurator, vuxenpsykolog och personal från frivårdsmyndighet. Många bevis finns för att gruppens arbete lyckats mycket väl.
Rättsväsendet och andra instanser som möter barn som far illa behöver få mer kunskap om hur barn som är offer för sexuella övergrepp skall omhändertas. Såväl utredare som beslutsfattare på alla nivåer, inklusive domstolar, måste ha kunskaper för att kunna tolka brottsberättelser från barn för att rätt kunna hantera dem. Ofta blir offret sämre behandlat av rättsväsendet än den brottsmisstänkte. Det budskap som samhället ger dessa barn är att det verkar vara en grövre handling att anklaga någon för ett brott än att utsätta någon för ett brott. Det är en katastrof för ett barn då en incestmisstänkt förälder eller annan som begått brott mot barnet frias i domstolen.
Personalen vid barnavårdscentralerna bör också så fort som möjligt få en ökad utbildning i hur man undersöker och upptäcker barn som misshandlas inklusive utsätts för incest. De måste också läras att uppmärksamma symtom på psykiska problem hos både barnen och deras föräldrar. Ett sätt att göra de misshandlade barnen synliga är att satsa mer på barnhälsovården, då ungefär 99 procent av alla barn i förskoleåldern undersöks där med jämna mellanrum.
Ett annat sätt att ta vara på barnens rättigheter, hjälpa dem i svåra situationer och förebygga incest och andra former av barnmisshandel är att tillsätta barnombudsmän på kommunaloch landstingsnivå.
Ytterligare ett sätt att hjälpa barn så att de inte far illa är att satsa på föräldrautbildning. Denna verksamhet måste få ökad status och erkännande från samhällets sida.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat stöd till barn som brottsoffer,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning av den personal, poliser, psykologer, jurister, barnhälsovårdspersonal m.fl., som har att göra med barn i svåra situationer,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett ökat samarbete mellan lokala och regionala instanser för att hjälpa barn som far illa,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande tillsättande av barnombudsmän i landsting och kommuner,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande satsning på föräldrautbildning.1
Stockholm den 16 januari 1992 Margareta Viklund (kds)
1 Yrkandena 3--5 hänvisade till SoU.