På senare år har flera exempel visat att lagstiftningen tar alltför stor hänsyn till brottslingen medan brottsoffrets svåra situation ofta negligeras. Detta förhållande är knappast förankrat i det allmänna rättsmedvetandet och kravet på en skärpt lagstiftning torde vara utbrett.
Brottslingars arvsrätt
För ett och ett halvt år sedan redovisades ett fall som med rätta upprörde opinionen. Inför ögonen på sin tolvåriga dotter sticker en man ihjäl sin hustru. Utan att höra dottern dömer en oenig tingsrätt gärningsmannen för grov misshandel och grovt vållande till annans död till sluten psykiatrisk vård.
I och med att domen inte löd på mord eller dråp fick gärningsmannen och inte dottern ärva hustruns villa, lösöre och övriga tillgångar samt fick även ut hustruns livförsäkring.
Enligt nuvarande lagstiftning är alltså grov misshandel och grovt vållande till annans död diskvalificerande för arvsrätt, om vederbörande baneman inte kunnat överbevisas om att uppsåt att döda förelåg eller om gärningen anses ha begåtts under själslig abnormitet. En översyn av lagstiftningen borde här ske och det är heller inte rimligt att moderns baneman, som i det här fallet, får vara dotterns vårdnadshavare.
Tjuv som vårdare
Under sex år stal en vårdare vid ett servicehem kontinuerligt mer än 400 föremål från åldringarna på hemmet. Värdet av det stulna beräknades till mer än 150 000 kronor.
Tjuven ertappades och erkände stölderna varefter en enig socialnämnd varslade honom om uppsägning. Genom bristande kommunikation mellan allmänna åklagaren och kommunen överskreds den månad inom vilken varslet skulle ha lagts.
Kommunalarbetareförbundet bestred att saklig grund förelåg för uppsägning och stämde kommunen till Arbetsdomstolen (AD) för att få avskedandet ogiltigförklarat. AD kom därvid fram till att kommunen överskridit den gällande månadsregeln, men då det formella felet inte ansågs särskilt allvarligt prutades det begärda skadeståndet 50 000 kronor till 10 000 kronor.
Kommunen förpliktigades att återanställa tjuven, något som skulle ha medfört avsevärda problem för arbetsgivare, patienter och arbetskamrater. Speciellt hänsynslöst vore det om patienterna tvingats acceptera en person som vårdare som under lång tid begått stölder mot dem. Kommunen föredrog då istället att ''köpa ut'' mannen för ett belopp som motsvarade två årslöner, något som motsvarar det skadestånd som arbetsgivaren enligt lagens praxis varit skyldig att betala om man vägrar rätta sig efter AD:s dom. Dessutom fick tjuven ytterligare en årslön för den tid han varit anställd men avstängd.
I detta fallet ansågs alltså inte stöld som saklig grund för uppsägning trots att det i förarbetena till 1982 års anställningsskyddslag sägs att det finns anledning att tillämpa ett strängt betraktelsesätt när det gäller tillgrepp och andra förmögenhetsbrott.
För att råda bot mot ett upprepande av det inträffade borde stöld alltid utgöra saklig grund för uppsägning varigenom brottsoffrets situation skulle förbättras och risken för påtvingad återanställning elimineras.
Rånares ''arbetsredskap''
En person utförde ett väpnat rån, blev fast och vid husrannsakan beslagtogs en del vapen. Efter avtjänat straff begärde och fick rånaren tillbaka de beslagtagna vapnen med undantag för det som använts vid det aktuella brottet. Även här bör en översyn av lagstiftningen ske.
Det är glädjande att det i höstens regeringsdeklaration klart anges att brottsligheten med kraft skall bekämpas och den enskildes rättssäkerhet stärkas. De tre fall som här redogjorts för är exempel på där en översyn av gällande lagstiftning är påkallad och ett tillkännagivande från riksdagen härom skulle påskynda utvecklingen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om större hänsynstagande till brottsoffer.
Stockholm den 16 januari 1992 Knut Wachtmeister (m)