Den allmänna rättshjälpen har mer eller mindre avskaffats vid angelägenhet rörande bodelning. Villkor har uppställts, som i de flesta fall har avskaffat stödet till den svagare parten i detta avseende.
Det höga skattetrycket och missgynnandet av ägandet i vårt land har gjort det jämförelsevis svårt att bygga upp en ekonomisk trygghet, en buffert för kriser. Ändå är det som skall delas väsentligt för den som skall starta på nytt efter ett havererat äktenskap. Det är dyrt att sätta bo.
Effekten är att många kvinnor fråntagits den ekonomiska möjligheten att kämpa för sin rätt. Mannen drabbas mer sällan av lagstiftningen, eftersom han i flertalet fall får sitt ägande skyddat mot rättsprövning genom nuvarande lagstiftning.
Argumentationen att staten inte skall låna ut medel eller bidra till att förhållandena mellan makar regleras på ett någorlunda rättvist sätt synes synnerligen haltande. Skall det faktum att människor är makar förhindra att staten medverkar till en lagenlig reglering av medborgarnas ekonomiska förhållanden? Det är en klar diskriminering av familjen och äktenskapet. Staten bidrar till att reglera de ekonomiska förhållandena mellan andra individer. Oavsett vilken sorts egendom det gäller, och oavsett kontrahenternas hudfärg, ras, kön eller civilstånd bör staten ha samma ansvar gentemot alla människor utan diskriminering.
Det handlar här ofta om kvinnor som inte har några andra möjligheter att finansiera ett rättsligt ombud än genom allmän rättshjälp. Vid de beslut om ändringar av rättshjälpslagen som vidtagits har den fattigare makens speciella ekonomiska problem vid bodelning negligerats, trots att äktenskapsrättsjurister i pressen belyst svårigheterna. Om staten inte ens är beredd att låna ut medel för senare återbetalning, för att nå rättvisa i dessa fall, förefaller det som om staten inte bedömer det så angeläget att de drabbade grupperna får rättvisa förhållanden.
Kriterierna för allmän rättshjälp bör sättas så att den som vill få sin sak rättsligt prövad skall ha möjlighet att få det. Inte minst viktigt är det när det handlar om större delen av den aktiva tiden i livet, tid som svårligen kan tas igen. I många fall har dessa kvinnor använt sin kraft till arbete i hem och familj. Det leder till ny arbetskraft, ett arbete som samhället därmed tillgodogör sig.
Översynen av rättshjälpslagen (RHL), bör leda till att möjligheten åter öppnas att vid bodelning i samband med skilsmässa få ett temporärt ekonomiskt stöd i form av rättshjälp.
I framtiden borde tillfälligt ekonomiskt stöd från stat/kommun (som exempelvis rättshjälp, socialbidrag, bosättningsbidrag med mera) oftare ges i form av lån. Makar med bodelningsproblem bör inte ha sämre möjlighet att få rättshjälp än andra med juridiska problem. En förbättring som inte leder till samma rättigheter för makar, det vill säga fortsatt diskriminering, om än i lindrigare form, skulle vara otillräckligt. Makar bör helt inbegripas i RHL, varför 8 § 1 st, pkt 7, RHL, som stadgar särskilda skäl med hänsyn till boets beskaffenhet och makarnas personliga förhållanden, bör upphävas. Denna inskränkning omöjliggör rättshjälp vid bodelning utom i undantagsfall. Personer som saknar hemförsäkring eller rättsskydd drabbas särskilt. Paragraf 8, punkt 7 RHL bör snarast avskaffas.
Enligt betänkande våren 1991 (1990/91:JuU27) hävdar justitiedepartementet att antalet rättshjälpsansökningar avseende bodelning efter äktenskapsskillnad skulle ha ökat efter mars 1990. Denna ökning tycks vara synnerligen begränsad, för begränsad, att döma av de advokater som handlägger ärendena. Ett stort antal familjerättsadvokater har i olika sammanhang framfört stark kritik mot rådande förhållanden.
För att ta ett exempel anför Föreningen Jurister vid Sveriges allmänna advokatbyråer i brev daterat 910830:
Enligt 20
§ rättshjälpslagen får i ärende om bodelning, som inte avser klander, biträde inte förordnas. Enligt 8
§ p 7 får allmän rättshjälp inte beviljas i angelägenhet rörande bodelning, om det inte med hänsyn till boets beskaffenhet och makarnas eller sambornas personliga förhållanden finns särskilda skäl för rättshjälp. Om ändå rättshjälp beviljats så betalar staten jml 9
§ kostnad för bodelningsförrättare som har förordnats av domstol att verkställa bodelning med anledning av äktenskapsskillnad eller att verkställa bodelning mellan sambor som förrättas av annan anledning än att ena sambon har avlidit.
Tingsrätten skall tillfråga den blivande bodelningsförrättaren om han är villig att åta sig uppdraget och denne har då rätt att kräva förskott på sitt arvode som förutsättning för att anta uppdraget. Om han då förordnas har han inte skyldighet att utföra något arbete innan betalning sker. Det är snarare undantag än regel att rättshjälp beviljas. Part som begärt bodelning och saknar medel att betala är i denna situation rättslös.
När kan då denna situation uppstå? Varken när det finns tillräckliga tillgångar i ett bo dvs när det sammanlagda värdet av makarnas andelar efter det att skulderna betalats ger ett överskott av viss betydenhet eller när boet inte kan antas visa en positiv behållning av den storleken, men där skuldteckning ska ske med stora belopp, kommer rättshjälp att beviljas. Rättshjälpslagen behandlar makarnas tillgångar och skulder som en sammanhållen enhet. I praktiken är situationen en annan. Före bodelningen äger make endast förfoga över sina tillgångar. Den make som inte har tillgångar -- kanske inte ens en inkomst, som är fallet med hemmafruar -- har inga medel att betala bodelningsförrättaren med. Den make som har tillgångar kan vägra att medverka frivilligt till bodelningen alternativt medverka men anlita ett eget ombud. I sistnämnda situation uppkommer också ett ojämlikt förhållande.
Om man tog bort begränsningen i 8
§ och kompletterade rättshjälpslagen med en återbetalningsskyldighet för rättshjälpstagaren skulle statens kostnader för rättshjälpen reduceras till ett tillfälligt lån till rättshjälpstagaren.
Enbart en tvist om bostaden har inte ansetts utgöra tillräckliga skäl för att bevilja rättshjälp. Att misshandlade kvinnor ofta befinner sig i en rättslös situation har belysts i pressen. Det är vanligt att de har den dubbla belastningen av att också sakna egna tillgångar. Även om boet är litet t ex bara vanligt bohag är det viktigt att kvinnan får behålla sin rättmätiga del och givetvis bostaden -- tryggheten. Om hon inte får rättshjälp skulle lagstiftaren därmed medverka till att ställa sig på misshandlarens sida. En icke acceptabel konsekvens. Situationen är naturligtvis densamma även om det finns avsevärda tillgångar, men de är samlade endast hos den ene maken.
I SOU 1984:66, Den allmänna rättshjälpen, har på sidan 91 understrukits att det finns ett behov av rättshjälp i bon av enklare beskaffenhet just i en situation som beskrivits ovan. Vid en hearing på Justitiedepartementet våren 1990 framkom det emellertid klart att rättshjälp beviljats så restriktivt att även dessa fall mestadels blivit utan. Antalet fall var ytterst få. Den kran som skulle vridas åt hade nästan helt slutat droppa.
Den bodelningsförrättare som glömmer begära förskott är skyldig att dels utföra sitt arbete utan ersättning till dess ärendet är avslutat, dels i vissa fall t ex vid värdering betala värderingsmannen ur egen ficka. Även denna situation är fullkomligt orimlig eftersom den innebär krav på prestation utan betalning eller en framtida osäker betalning.
Vid möte med ordföranden för Föreningen Jurister vid Sveriges allmänna advokatbyråer i september 1991 underströks rådande missförhållanden ytterligare, bl a anfördes att rättshjälpen endast skulle fungera som ett förskott i de fall boet kan betala och att återbetalningsskyldigheten till statsverket kan ske via bodelningsförrättaren. Denna typ av rättshjälpslån skulle bli aktuell endast i fall där boet har tillgångar att bestrida rättshjälpskostnaderna. Den materiella rättvisan skulle öka påtagligt i jämförelse med de försumbara merkostnaderna, enligt ordföranden som verkar vid allmänna advokatbyrån i Göteborg, och som också ansåg att det fanns anledning att snarast rätta till missförhållandena på detta område.
Det synes vara en allmän humanitär självklarhet i de flesta europeiska länders lagstiftning att ge denna möjlighet. Rättshjälp vid bodelning finns till exempel i Belgien, Frankrike, Schweiz, Nederländerna, Tyskland och England. I USA finns denna service genom samarbete mellan de juridiska fakulteterna och advokatbyråerna. Det finns inget skäl att Sverige, som berömmer sig så av en jämställd lagstiftning, skall fortsätta att vara underutvecklat i detta avseende.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i rättshjälpslagen att inskränkningen vad avser bodelning mellan makar avskaffas.
Stockholm den 22 januari 1992 Charlotte Cederschiöld (m) Margit Gennser (m) Inger Koch (m)