Sexuellt våld mot kvinnor inom och utom äktenskap och samboförhållanden utgör en ökande andel av anmälda våldsbrott.
Flera advokater tvingas dock konstatera att deras klienter avstår från att anmäla allvarliga övergrepp beroende på att de inte orkar med den psykiska press som en rättegång ofta innebär för målsäganden. På en förfrågan från Riksorganisationen för kvinnojourer uppger bara 5 % att de faktiskt polisanmält våldtäktsbrott.
För en kvinna, som av rädsla eller olust inför den tilltalade inte fritt vågar berätta sanningen om ett övergrepp, finns bestämmelserna i 37 kap. 3 § fjärde stycket RB, jämfört med 36 kap. 18 §, om att målsäganden kan höras utan att den tilltalade (våldtäktsmannen) är närvarande.
Praktiskt innebär detta att den tilltalade får gå in i ett annat rum när målsäganden förhörs inför rätten och där ha full möjlighet att lyssna på vad målsäganden säger genom högtalare i lokalen.
För en kvinna som utsatts för våldsövergrepp är bestämmelsen oerhört viktig. Hon behöver inte se sin plågoande när hon berättar om händelsen.
En kvinna som polisanmäler en våldtäkt kan dock inte vara säker på att hon får denna möjlighet. Den är, som framgår av paragrafens utformning, beroende av domsstolens välvilja, då domstolen om kvinnan så begär kan förordna om rätt för kvinnan att höras utan att den tilltalade finns i lokalen.
De senaste årens erfarenheter visar att rådmän flera gånger saknar den kunskap som krävs för att förstå det trauma mötet med våldtäktsmannen innebär för den kvinna som anmält honom.
För att en kvinna tryggt ska våga anmäla våldtäkt och misshandel anser vi det angeläget att en översyn av lagstiftningen kommer till stånd i syfte att ge kvinnor rätt att, om de själva upplever det svårt, höras utan att den tilltalade är närvarande i lokalen.
Av samma skäl önskar vi en översyn av RB 5:1 andra stycket jämfört med sekretesslagen 9 kap. 16 § där bestämmelser om s.k. lyckta dörrar och övrig sekretess vid domstol anges. Även denna bestämmelse är avhängig av domstolens välvilja.
Få mål berör så djupt människors mest personliga förhållanden och integritet som mål avseende sexuella övergrepp. Såväl den tilltalades som målsägandens sexuella beteenden och personligheter utsätts för den mest intima granskning. Erfarenheten visar att många kvinnor avstår från att anmäla mycket allvarliga våldsbrott för att inte ställas ut till allmän beskådan hos allmänheten och i media.
Domstolens bedömning av tillämpningen av ovanstående paragrafer har i praktiken visat sig vara starkt beroende av åklagarens inställning om domstolen beslutar om lyckta dörrar och om åklagaren går med på det. Vi menar att våldtäktsmål är av den karaktären att målsäganden ska ha en självklar rätt till sekretess om hon begär det.
Bakgrunden till den översyn vi begär är, som framgår ovan, att ett av de allvarligaste personövergreppen i anmärkningsvärt liten utsträckning polisanmäls och leder till åtal och sanktioner från samhällets sida. Risken att många män därigenom upplever att samhället inte ser med det allvar på övergreppen, som de officiella straffen ska ge uttryck för, är uppenbar.
Det är därför av största vikt att de förhållanden som idag leder till att kvinnor inte vågar anmäla våldtäktsbrott och misshandelsbrott undanröjs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av rättegångsbalkens och sekretesslagens regler i syfte att stärka kvinnors möjlighet att anmäla sexuella övergrepp.
Stockholm den 15 januari l992 Inger Lundberg (s) Maud Björnemalm (s)