Vid upprepade tillfällen har riksdagen uttalat med vilket allvar lagstiftaren ser på misshandelsbrottsligheten. Högsta domstolens dom den 12 juli 1991 (NJA 1991 s. 438) leder till fundering på hur lagstiftarens uttalanden tillämpas av domstolarna. I det aktuella fallet var fråga om en person som gjort sig skyldig till misshandel bestående i en spark som träffade målsäganden i ansiktet när denne var på väg att resa sig från marken; av misshandeln fick målsäganden skador som inte var obetydliga. Högsta domstolen dömde gärningsmannen, som när han begick gärningen var 18 år, till fängelse i 14 dagar. Ett av justitieråden var skiljaktig och ville döma till villkorlig dom. Han anförde bl.a. att ''de skador som gärningsmannen tillfogat målsäganden var inte bagatellartade men ändå förhållandevis begränsade; ett sprucket ögonbryn och en sprucken kindtand. Skadebilden talar för att brottet skall hänföras till normalgraden av misshandel men bedömas ligga ganska nära gränsen mot ringa misshandel.''
Mot bakgrund av bl.a. detta avgörande bör en översyn ske av misshandelsbrotten. Det är angeläget bl.a. att domstolarna ser allvarligt på dessa brott, att normalpåföljden är fängelse och att sådant våld som i ovan nämnda dom beskrivs, sparkar i ansiktet på en person som befinner sig under gärningsmannen, betraktas inte som nära gränsen mot ringa misshandel utan snarare som på gränsen mot eller rent av som grov misshandel. En översyn av straffbestämmelserna bör mot bakgrund härav ske. I detta sammanhang bör även vad våldskommissionen i sitt slutbetänkande SOU 1990:92 Våld och brottsoffer anfört om misshandel beaktas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av straffbestämmelserna för misshandel i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 27 januari 1992 Olle Schmidt (fp)