Bakgrund
Det är först under den senaste tioårsperioden som incestfallen har börjat diskuteras på allvar. Många undersökningar och enkäter har gjorts men man vet fortfarande ganska lite om bakgrunden till dessa tragiska övergrepp. Undersökningar tyder på att sexuella övergrepp mot barn sker i alla sorters familjer utan att ha någonting att göra med social bakgrund, yrke, ekonomi, religion eller annat. -- Det är dock fastställt att sexualbrottslingen styrs av ett inre tvång och inte påverkas av yttre faktorer.
Offren för samtliga sexualbrott skadas oftast för livet. Vid sexualbrott mot barn är det endast undantagsvis så att barnet bara utsatts vid ett enda tillfälle. Sexualbrott är således i stor utsträckning ett återfallsbrott mot samma eller andra offer.
Vård av offret
Offret känner en skam över att ha varit utsatt för övergrepp, vilket resulterar i ett oerhört självförakt. Skulden över att inte kunnat förhindra övergreppen, att inte vara som andra, leder ofta till destruktivt beteende. Den sorg som en förlorad barndom tillsammans med de vuxnas svek orsakar, är ett djupt och svårt trauma.
Inte ett enda barn till ska behöva bli utan behandling och hjälp efter förövade brott. -- Det pågår redan ett värdefullt arbete med dessa barn men nödvändigheten av en fortsatt utveckling av detta arbete tål att upprepas.
En del stödgrupper och projekt har/håller på att utvecklas för att hjälpa vuxna incestoffer. Men här måste samhället ha en generös inställning till de psykoterapeuter som huvudsakligen vill arbeta med behandling. De hjälpsökande befinner sig ofta i en svår ekonomisk situation på grund av sviterna från barndomen varför det är viktigt att få hjälp med terapikostnaderna.
Vård av förövaren
Tyvärr saknar förövare förmåga att själva söka hjälp, både före och efter avslöjandet. Inte heller vet de vart de skall vända sig. Samhället måste ge dessa män och kvinnor möjlighet att orka ta ansvar för sina handlingar och ge dem en chans till förändring. Enbart fördömande är destruktivt och leder inte till någon förbättring.
Behandlingen av dömda förövare inom kriminalvården
Enligt lagen om kontraktsvård (BrB 28:1) kan misstänkta för sexualbrott dömas att ''undergå lämplig behandling enligt uppgjord plan'' i samband med dom om skyddstillsyn. -- Behandling och kontraktsvård inger hopp. Om man skall förvänta sig bra resultat måste också bra alternativ kunna erbjudas.
Fängelsestraff måste finnas som samhällets klara markering på ett grovt brott. Men den avskräckande effekten -- allmänpreventionen -- berör sällan sexualbrottslingen eftersom denne styrs av ett inre tvång. Därför är fängelsestraff utan vård och behandling meningslös om man vill förändra den dömdes beteende, angripa orsakerna och förhindra återfall i brott efter fullgjord strafftid.
Underlättar för offret att anmäla
Om anmälaren/brottsoffret vet att förövaren med stor sannolikhet kommer att kunna beredas sakkunnig vård, minskar motståndet och rädslan mot att anmäla, till förmån för både offer och förövare. -- För barnen har det mycket stor betydelse vad som händer med en närstående förövare. Kan vi vuxna ärligt se ett barn i ögonen och påstå att en anmälan är det bästa sättet både att få övergreppen att upphöra och att ge förövaren behandling då har anmälan dubbla konstruktiva möjligheter. Även för samhället i stort har det betydelse att ta hänsyn till återfallsrisken. En förövare som inte anmäls alls p g a ''omtanke'' och rädsla eller en förövare som enbart får avtjäna fängelsestraff utan vård är en stor framtida belastning för både enskilda brottsoffer och för samhället.
Eskilstunamodellen
I Eskilstuna har man arbetat under mottot att arbeta snabbt och skonsamt, vilket inneburit att ett brett samarbete har skett mellan olika myndigheter, samtidigt som hela den drabbade familjen har inneslutits i åtgärderna.
De senaste åren har nästan alla misstänkta för sexualbrott mot barn erbjudits psykiatrisk hjälp vid tillfället. Den etablerade kontakten har emellertid avtagit i takt med tiden och geografiskt avstånd, då den anhållne vid häktningen flyttas till annan ort.
Samhället har sin stora möjlighet att nå gärningsmannen när denna avtjänar sitt straff. Detta är rätt tid och rätt plats. Redan under anhållnings- och häktningstiden kan motivationsarbetet påbörjas.
För att lyckas med behandlingsarbetet förutsätts alltså att det finns tillgång till kvalificerad vårdpersonal på anstalterna. Terapeutiskt arbete måste göras möjligt och attraktivt och metoderna utvecklas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående vård av incestoffer och incestförövare.
Stockholm den 27 januari 1992 Liisa Rulander (kds)