Ett av våra stora samhällsproblem är användningen av narkotika. Den är också en av orsakerna till den grövsta brottsligheten, framför allt våldsbrott och de grova tillgreppsbrotten. Bekämpandet av narkotikan måste ske i alla led, såväl internationellt som lokalt.
Bekämpa narkotikan internationellt
Ett framtida svenskt medlemskap i EU gör att tullens möjligheter att slå till mot resande och frakter från andra EU-länder minimeras. Därvid blir den yttre tullen mot tredje land desto viktigare. Men det är också viktigt att man i det bredare internationella samarbetet, i första hand Förenta Nationerna, tar upp kampen mot narkotikan. Det är bara på den globala nivån som man kan angripa narkotikans källa. Det bör utredas om en förändring av FN- stadgan så att medlemsländerna skall kunna besluta om sanktioner mot medlemsländer där det finns en bevisad koppling mellan ett lands regering och narkotikahandeln.
Inom den Europeiska Unionen finns ett system med polistjänstgöring i varandras länder. I detta samarbete ingår bl.a. möjlighet till spaning för den polisman som är verksam i ett annat EU-land. Med bristande framtida tullkontroll blir detta ett viktigt komplement. Det är önskvärt att regeringen tar initiativ till förhandlingar, som ger Sverige möjlighet att delta i detta samarbete så snabbt som möjligt.
Det är också viktigt att ny teknisk utrustning används för att bekämpa narkotikan. Det kan ofta vara effektiv resursanvändning då det leder till högre uppklarandefrekvens. Det gäller också användningen av knarkhundar.
Bekämpa försäljning och bruk
Ett av de bättre sätten att minska bruket är att polisen stör i försäljningsledet och brukarledet. Även här gäller påståendet: Att sätta gränser är att bry sig om. På flera platser i landet, bl.a. i Arboga, har det visat sig att man genom att hårdbevaka kända langare och missbrukare kan avslöja kedjor i försäljning och bruk man inte tidigare känt till. Det är också vanligt att man vid varje tillslag efter liknande störningsverksamhet kan avslöja flera inblandade. Därför är det av stor vikt att polisen kan prioritera störningsverksamheten mot narkotikan. Det gäller framför allt den lokala organisationen.
Vi välkomnar också att regeringen i budgetpropositionen annonserar ett tidigare centerförslag om fängelse i straffskalan för eget bruk av narkotika. Detta ger ökade möjligheter till tvångsvård.
Narkotikan i våra fängelser
Ett annat problem förknippat med narkotikan är dess spridning i våra fängelser. Det är anmärkningsvärt att narkotika kan ha en av den största lokala utbredningen i våra mest bevakade lokaler. Det talas ofta om våra fängelser som en utbildning i kriminalitet. Med dagens utbredning av narkotikan i våra fängelser accentueras detta. Det har förekommit tidningsuppgifter om att 70--80 % av de intagna använder någon form av narkotika.
Det är av yttersta vikt att samtliga grova narkotikabrottslingar placeras på slutna anstalter. De intagna måste också i ökad utsträckning kunna underkasta sig kontroll av brev och urinprov vid misstanke om narkotikabruk i fängelse. Det skall också vara möjligt för de intagna som så önskar att få avtjäna straffet på en narkotikafri anstalt. Staten skall lämna garantier för detta.
Bekämpa orsakerna till bruket
Användningen av narkotika är idag så utbredd att man inte kan tala om vissa grupper som narkotikaanvändare. Den sociala acceptansen av narkotika innebär spridning till socialt etablerade grupper. På många företag narkotikatestar man idag personer före nyanställning. När narkotikabruk kan utgöra fara för andra personer kan det vara befogat att testning sker även vid statlig och kommunal anställning. Det kan gälla anställning inom vården, kollektivtrafiken och allmänfarlig verksamhet, såsom kärnkraftverk.
Den största grogrunden finns ändå i grupper som lever i social misär. Mer än varannan prostituerad i Stockholm är intravenös narkotikamissbrukare. Samhället måste sanera miljöer där narkotikan frodas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förändring av FN- stadgan,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges möjlighet att delta i polissamarbete inom EU,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om polisens störningsverksamhet i försäljnings- och brukarled,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om narkotika i fängelse.
Stockholm den 24 januari 1992 Christina Linderholm (c)
1 Yrkande 1 hänvisat till UU