I brottmål har åklagaren bevisbördan. Det innebär att han skall styrka sina påståenden om brott. I domar uttryckts det t ex så att åtalet är styrkt, att övertygande bevisning förbragts eller, vilket blivit allt vanligare under senare år efter intryck från amerikanska TV-serier, att gärningen är bevisad bortom varje rimligt tvivel.
Med rättssäkerhet menas i ett brottmål att ingen oskyldig skall bli dömd för brott. Man brukar uttrycka saken så att det är bättre att 10 skyldiga går fria än att en oskyldig döms för brott. Somliga hävdar att det är för många som går fria och att det är alldeles för enkelt att klara sig från lagföring och en fällande dom. Det är bara att ljuga, tiga eller att vara passiv. Till sin hjälp har de misstänkta eller tilltalade ofta smarta välartikulerade advokater. Domstolarna har också under senare år ställt allt högre beviskrav för fällande dom. Det finns domstolar, hovrättsavdelningar och domare som är kända för att ställa mycket höga krav på bevisningen.
Det har gått så långt att åklagaren åläggs att motbevisa varje påstående som den tilltalade kommer med, att till och med motbevisa vad som förr brukade uppfattas som rena ''tjyvinvändningar''.
Om domstolarna ställer allt högre krav på bevisning så får det följder för åklagarens vilja att åtala och polisernas vilja att utreda. Det finnas de som tycker att läget börjar bli hopplöst.
I en brottmålsprocess finns dessutom en ofta bortglömd part, nämligen målsäganden, den som blivit utsatt för brott. Om domstolar, åklagare och polis inte gör ett tillräckligt bra arbete går målsäganden miste om sin rätt eller möjlighet till upprättelse. Konsekvensen av en friande dom är ju faktiskt med det nuvarande systemet att målsäganden hade helt fel och brottslingen helt rätt, även om det är sannolikt att brottslingen begått brottet, men det inte föreligger tillräcklig bevisning i ansvarsfrågan från åklagarens sida. Brottsoffret drabbas inte bara av brottet utan kan också drabbas av misstro från domstolen eller omgivningen eller av andra negativa konsekvenser.
En rättssäkerhet som går för långt till brottslingens förmån drabbar å andra sidan brottsoffrets rättssäkerhet som minskar. Detta leder i sin tur till minskad rättstrygghet för medborgarna i samhället, det vill säga för medborgarnas trygghet till hälsa, liv och egendom.
I tvistemålsprocessen är bevisbördan som regel inte lika tung att bära för den som drabbats av en skada och det märkliga kan faktiskt inträffa att en person som frikänts från ett brott kan bli skyldig att betala skadestånd till målsäganden i en senare tvistemålsprocess som grundas på samma omständigheter som det påstådda brottet.
Domstolar, åklagare och poliser skall följa principerna om saklighet och opartiskhet samt behandla lika fall lika. Läget idag är ägnat att inge oro. Är man verkligen fullt ut saklig och opartisk och behandlar man lika fall lika? Det finns en del som talar för att så inte är fallet. Något måste göras -- inte minst för att stärka målsägandens, brottsoffrets, ställning i processen. Allmänhetens förtroende för rättsapparaten sviktar också betänkligt och detta med rätta.
Bevisläget i brottmålsprocessen måste som framgått jämnas ut. Åklagarens bevisbörda måste minska.
För att nå dit kan man exempelvis införa ett system där den tilltalades passivitet, felaktiga uppgifter eller lögner tillmäts större betydelse än idag. En ytterligare möjlighet är att ställa krav på den tilltalade att vara aktiv i processen och föra fram egen bevisning för sina invändningar och påståenden. Ett sådant system torde innebära att den misstänkte eller tilltalade borde få tillgång till egna utredningsresurser. En ytterligare möjlighet kan vara att tillmäta målsägandens uppgifter ett större bevisvärde än idag. I och för sig bör man inte vara främmande för tanken att höra målsäganden eller den tilltalade under ed, d v s vid straffansvar.
Ett nytt system som syftar till ett utjämnat bevisläge får dock inte komma i konflikt med principen om den fria bevisprövningen eller principen om att åklagaren skall bevisa sina brottspåståenden i målet. Det får självfallet inte leda till att förhållandena i processen blir de ombytta.
Frågorna om att minska åklagarens bevisbörda i brottmålsprocessen bör utredas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning som får till uppgift att komma med förslag om att minska åklagarens bevisbörda i brottsmålsprocessen.
Stockholm den 27 januari 1992 Karl Gustaf Sjödin (nyd)