När det gäller åtgärder mot ungdomsbrottslighet så har detta ämne varit föremål för ett stort intresse i samhället. Självfallet och naturligt, eftersom våra barn och ungdomar är samhällets bästa kapital, i bemärkelsen tillgång på tillväxt.
Det tragiska i sammanhanget är att de största förlorarna är de ungdomar som på olika sätt blir brottsaktiva. Jag skall i det här sammanhanget inte gå närmare in på bakomliggande orsaker till detta. Främst för att det finns en mängd utredningar om detta, i exempelvis kommissionsrapporter, där olika företrädare har djupare insikter inom respektive kompetensområde. Dessvärre går ofta åsikterna isär om vad man bör göra i sammanhanget.
Själv har jag haft förmånen att, under en stor del av min verksamma tid som polis under de senaste 20 åren, fått arbeta bland barn och ungdomar inom olika funktioner, dels på fältet dels som utredare. Denna erfarenhet har tillfört mig, liksom många andra, kunskaper om hur dessa brottsaktiva själva ser på brott och straff eller gärning och påföljd, vilken vokabulär man nu föredrar.
När jag nu som ledamot i Sveriges riksdag får möjlighet att medverka till förslag som förhoppningsvis kan komplettera vad som tidigare föreslagits av ambitiösa ledamöter i denna riksdag, så är min ambition inte mindre.
Våra straffteorier
Bland våra grundläggande straffteorier har vi, som bekant är, lagt stor vikt vid straffets moralbildande verkan. Med andra ord, vid ett ovillkorligt frihetsstraff som påföljd, avhåller säkert straffhotet många från att begå brott. Därmed är man inne på den preventionsteori som vårt samhälle lägger den största vikten vid, dvs generalpreventionen, i dagligt tal kallad allmänpreventionen. Att man straffar en brottsling för att avhålla allmänheten. Det här är ju inte kontroversiellt på något vis. De flesta av oss medborgare ställer sig bakom detta synsätt.
Men hur fungerar dessa teorier och uppfattningar i praktiken? Det är här som vi närmar oss pudelns kärna i debatten om hur samhället skall lösa de brottsaktiva ungdomarnas kriminalitet.
Ungdomars tankar om brott och straff
Hur uppfattar ungdomarna själva det hela när de eller jämnåriga begår brott? Ja, tämligen enkelt uttryckt, så tycker faktiskt våra ungdomar att samhällsreaktionerna är slappa helt enkelt. De som är rörande överens om detta faktum är framför allt de som hamnat i brottskarriärens ekorrhjul, med allt vad det medfört, när man i efterstundens kranka blekhet, haft möjlighet att tänka genom sin situation. De tycker med rätta att vuxenvärlden svek dem genom att inte i tid ställa de krav som de förväntat sig.
Barn och ungdomar är logiska, många gånger mer än vi vuxna, det finns det myntade begrepp om, liksom också teorier. Barn och ungdomar förstår och vet när de gjort fel, oftast. Under sin uppväxt har de på olika sätt blivit påminda om detta i sin uppfostran, vem det än är som har stått för denna del i deras liv. Detta är elementärt.
När barn och ungdomar gör fel och medvetet, dvs uppsåtligen begått brott, så förväntar de sig att det skall bli en reaktion, dvs ett straff för den brottsliga handlingen. Uteblir den logiska reaktionen så blir de frustrerade och genomskådar inkonsekvensen hos vuxenvärlden. Det ligger också i ungdomens natur att ''testa'' de vuxnas och därmed samhällets gränser. Tillåter samhället att ''svängarna tas ut'' så fortsätter tyvärr många ungdomar att ''ta ut svängarna''. När så samhället efter diverse socialtjänstvård, ett antal skyddstillsyner, dömer till frihetstraff, då vägs de gamla synderna in och påverkar straffpåföljden. Då känner sig många ungdomar lurade av samhället. Dvs att man inte satte in åtgärder tidigare, i form av en kraftigare markering och vilja att ta tag i problemen. Som systemet f n är så fortsätter den negativa utvecklingen med samhällets goda minne.
Varför är det ingen som bryr sig?
Den frågan har jag som utredare fått av många ungdomar på glid. Många upplever det som att man tidigare bara blivit lätt förmanad och lite överseende klappad på huvudet och därmed utelämnat den logiska reaktionen i form av en radikal påföljd. Detta upplever dessa ungdomar som att ''ingen brydde sig''. För många unga kan denna insikt vara direkt avgörande för fortsatt brottslig karriär vilket inte sällan leder vidare till blandmissbruk och vidare förödande konsekvenser.
Jag vill här markera att jag naturligtvis ställer mig bakom tankarna i 1964 års lag med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare, där man inte onödigtvis vill kriminalisera ungdomen. Men jag anser att uppfattningen i dag är förändrad i många stycken. Det blir groteskt när påföljden blir till ett slags belöning i form av seglatser till fjärran länder i ''värstingresor''. Jag vill också föregå eventuella meningsmotståndare med att upplysa om att jag personligen är medveten om att de s k värstingresorna inte är direkta påföljder på de brott som vederbörande begått. Jag talar här om hur dessa företeelser uppfattas dels av andra ungdomar -- både de som är brottsaktiva och de som inte är det -- dels av den breda allmänheten.
Jag hävdar bestämt att en majoritet idag i vårt samhälle tycker att åtgärder skall sättas in analogt med våra straffteorier. Att man helt enkelt tillämpar dessa allmänpreventiva åtgärder. Vad som idag är olyckligt i sammanhanget är att det tar så lång tid innan samhällets rättsvårdande instanser reagerar. T ex när ungdomar blir föremål för ingripande p g a brott, frisläpps de tämligen omgående efter att blivit införda någonstans, för att i ett senare skede bli föremål för åtgärder. Detta är inhumant mot den ''felande'' ungdomen. Att efter frihetsberövandets tillfälliga obehag få vandra i friheten till kompisarna är i sammanhanget mer ett ''mandomsprov'' än en obehaglig upplevelse. Bland de lite mer ''vågade'' i dessa sammanhang upplevs det hela mer som en merit i umgängeskretsarna. Risken är stor att den unge inte förstår att han begått en icke acceptabel handling i samhället. Dessutom är risken stor att den unge fortsätter med sitt kriminella beteende, speciellt om den sociala kontrollen i uppväxtförhållandena inte fungerar.
Ta tag i problemen tidigare, inför jourdomstol!
Vad jag skulle vilja är att man seriöst diskuterade åtgärder så att den unge brottsmisstänkte ställdes inför en jourdomstol, där man beslutar om ett frihetsberövande under en tid på upp till 14 dagar. Under denna tid så skulle man mycket ingående granska den unges livsförhållande och leverne samt eventuella fortsatta behov av åtgärder. Den direkta åtgärden vid beslutet skulle föranleda att den som blev föremål för beslutet inte kunde återvända till friheten förrän utredning om vidare åtgärder var klar. Detta skulle få till följd att den allmänpreventiva effekten skulle uppfattas för vad den är. Detta i kombination med en känsla av att samhället reagerar konsekvent och ställer krav på den som faktiskt är inne på fel spår och behöver tillrättaföras. Åtgärderna bör sättas in från straffmyndighetsåldern och upp till 21 år. De som närmast skulle ha hand om granskningen är sociala myndigheter. För detta fordras en viss omstrukturering av nuvarande arbetsrutiner hos nämnda myndigheter.
Frihetsberövandetiden för utredning enligt förslaget ovan skulle också kunna utnyttjas så att polis- och åklagarmyndighets utredning blev underlag för beslut om påföljden för brottet. Generellt skulle åtgärden i förslaget kunna vara tillräcklig vid de flesta brott. Återfall i brottslighet eller brott med visst straffvärde skulle kunna medföra fängelsestraff som påföljd.
Ungdomsbrottskommitténs förslag
I den översyn som ungdomsbrottskommittén arbetar med när det gäller ingripanden mot unga lagöverträdare, framförs det tankegångar om samordning mellan rättsväsendet och socialtjänsten. Dessa tankegångar är riktiga. Däremot är förslaget om att inrätta särskilda veckoslutsfängelser, i praktiken orealistiskt, så tillvida att det förmodligen blir ineffektivt och tandlöst. Jag tror nämligen att det kommer att bli svårt med verkställigheten. När den unge inte inställer sig självmant så skall ju polisen söka efter vederbörande och det kommer att gå åt alldeles för stora resurser till detta. Redan nu är det problem inom nuvarande system med de som skall avtjäna sina straff i anstalt, p g a att många ej självmant inställer sig för att avtjäna påföljden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättrad samordning mellan rättsväsendet och socialtjänsten för konsekventare åtgärder mot ungdomsbrottslighet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av jourdomstol,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frihetsberövande under utredningstid.
Stockholm den 27 januari 1992 Karl Gustaf Sjödin (nyd)