Det moderna affärslivet är mycket känsligt för störningar, som beror på att personer, som egenligen borde vara skyldiga varandra trohet och lojalitet, gravt åsidosätter dessa förpliktelser.
I affärslivet är det vanligt med långsiktiga skriftliga ''kompanjonsavtal'' men ibland förekommer även informella muntliga ''kompanjonsavtal'' av kortvarig natur. Det kan då t.ex. röra sig om ett tillfälligt samarbete under några månader, där två personer med parternas samlade resurser försöker uppnå ett gemensamt resultat av visst slag.
Gällande lagstiftning om trolöshet behandlar främst den uppåtriktade vertikala relationen i brottet trolöshet mot huvudman. Trolöshet mot kompanjon, alltså den horisontella inbördes relationen mellan exempelvis två delägare i en enskild firma, uppfattas nog numera av de flesta människor som minst lika klandervärd som trolöshet mot huvudman. Allra mest klandervärt anses det nog dock numera vara, när det i stället är huvudmannen, som är trolös mot den underställde i en nedåtriktad vertikal relation. Det synes som om en mera modern utgångspunkt för lagstiftaren vore att i huvudsak bortse från ''uppåt'', ''nedåt'' och ''i sidled'' och i stället klarlägga de situationer, då två personer skall vara skyldiga varandra trohet och lojalitet. Lämpliga påföljder bör fastställas med hänsyn till ett mer modernt synsätt än hittills.
Exempelvis fanns bakom 1991 års många fastighetskrascher, som ju försatte flera storbanker i gungning, en synnerligen artrik flora av såväl horisontell som vertikal trolöshet. Vill man i framtiden förebygga nya krascher, bör en av flera viktiga parallella åtgärder vara att man utstakar nya gränser för den kriminaliserade trolösheten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kriminalisering av särskilda trolöshetsbrott.
Stockholm den 24 januari 1992 Bengt Harding Olson (fp) Britta Bjelle (fp)