Få rättsfall under de senaste åren har vållat så mycket debatt som det s k ''Lindomefallet''. En person har blivit mördad men ingen av de två som varit på mordplatsen har kunnat fällas för gärningen. Mest upprörd har allmänheten blivit över att en av de inblandade erhållit skadestånd.
Lindomefallet är ett komplicerat fall där ingen av de två åtalade har kunnat bindas vid mordet.
Som lagstiftare har riksdagen varken rättighet eller möjlighet att gå in i någon bedömning av det nämnda fallet.
Det viktiga för lagstiftaren är emellertid att förebygga oklarheter inför framtiden. Annars sprider sig uppfattningen -- inte minst i vissa ungdomskretsar -- att bara vi skyller på varandra går vi fria från straff.
Vad beträffar skadeståndsreglerna så har regeringen redan aviserat en översyn. Vi vill understryka att denna översyn måste genomföras snabbt. En möjlig lösning är en återgång till de regler som gällde före 1974. Enligt dessa fick inte den frikände någon ersättning om det fanns kvar misstanke om brott även efter frikännandet.
Allmänheten blir också upprörd vid en jämförelse mellan det skadestånd som utgick till en av de inblandade i Lindomefallet och andra skadeståndsfall där staten varit betydligt njuggare.
En genomgång av reglerna i brottsbalken och rättegångsbalken bör göras för att i framtiden möta de fall där de inblandade skyller på varandra i avsikt att gå fria. I dessa fall måste också andra gärningar, som exempelvis medhjälp, grov misshandel, anstiftan, prövas i samband med behandling i domstol.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av brottsbalken och rättegångsbalken.
Stockholm den 22 januari 1992 Bengt Kindbom (c) Bertil Fiskesjö (c)