Regeringens proposition 1991/92:35 gäller sexuella övergrepp mot barn, m.m. I denna aviseras flera viktiga reformer. Bland annat ges underåriga ett förstärkt skydd både vid våldtäkt ch sexuellt utnyttjande. Dessa brott kommer framgent att betraktas som grova då offret är underårigt. Vidare utvidgas tillämpningen av brottet sexuellt utnyttjande. Kravet på aktivitet från gärningsmannens sida vid det sexuella umgänget försvinner. Det faktum att utnyttjandet framstår som otillbörligt blir i sig tillräckligt för straffansvar.
Skyddet av underåriga är särskilt viktigt mot bakgrund av den utsatthet och hjälplöshet som dessa befinner sig i. Ropen på hjälp når ofta inte ut i samhället och de barn som får möjlighet att berätta om sexuella övergrepp möts av tvivel och misstro. Samtidigt kan man notera en kraftig ökning för de barnrelaterade sexualbrotten. I dag är vart tredje offer för sexuella övergrepp under 15 år.
Andra delar av propositionen skjuter dock förbi målet. Det gäller framför allt sexuellt utnyttjande riktat mot psykiskt sjuka och psykiskt utvecklingsstörda. Deras situation liknar barnens. Många gånger lever de isolerade från samhället och utan makt och möjlighet att värja sig. De är annorlunda och därför ofta misstrodda.
När det gäller sexualbrottslighet i allmänhet är det statistiska underlaget bristfälligt. Dels därför att få kriminologer haft intresse för dessa frågor och dels därför att mörkertalen (de icke inrapporterade brotten) antas vara mycket höga. Om sexuella övergrepp riktade mot psykiskt sjuka och psykiskt utvecklingsstörda vet vi om möjligt ännu mindre. Någon sammanställning eller studie över dessa gärningar har aldrig presenterats och mycket forskning återstår därför både i Sverige och internationellt.
Det är dock inte alltför vågat att gissa på en ökning av dessa brott under senare år. Starka, politiska krafter har under lång tid verkat för ökad öppenvård i kombination med eget boende. Avsikten har varit att normalisera dessa människors liv och öka deras aktiva deltagande i samhället. Detta är naturligtvis berömvärt ur många synpunkter, men man får heller inte blunda för att det leder till en större utsatthet. Att flera, typiskt sett svagare grupper, oftare kommer att falla offer för brott.
I en mängd uppmärksammade fall på senare år har dessa gruppers bristande rättsliga skydd ställts i blixtbelysning. Ett exempel är den sextonåriga flicka i Malmö som i mitten av 80-talet tvingades till samlag med två äldre män. Flickan var anorektiker med autistiska tendenser och gjorde, enligt rätten, inte tillräckligt motstånd för att gärningen skulle bedömas som våldtäkt. Gärningsmännen insåg aldrig att flickan var ovillig och brott kunde därför inte styrkas.
Fall av det här slaget är som sagt inte ovanliga. Årligen utsätts psykiskt utvecklingsstörda och psykiskt sjuka för sexuella övergrepp, både på institutioner och ute i samhället. De saknar ofta fysiska och mentala möjligheter att bjuda ''tillräckligt'' motstånd för att våldtäktsparagrafen skall bli tillämplig. Normalt rubriceras övergreppen därför som sexuellt utnyttjande, ett mindre allvarligt brott med klart lägre straffskala.
I praktiken innebär det att det lönar sig för gärningsmän att ge sig på de mest värnlösa: Enligt statistik från BRÅ var straffet för sexuellt utnyttjande nyligen 10 månader i genomsnitt jämfört med 20 månader för våldtäkt. De svagaste individerna har på detta vis fått ett avsevärt sämre skydd än de som är bättre rustade att möta övergrepp av olika slag.
Lösningen är inte att skapa särskilda bevisregler för dessa brott. Sådana förändringar skulle sannolikt göra mera skada än nytta ur rättssäkerhetssynpunkt. Istället bör straffet för sexuellt utnyttjande skärpas så att det kommer i paritet med straffet för våldtäkt. Det skulle ge domstolarna möjlighet att utdöma stränga straff också i våldtäktsliknande fall.
Förmodligen kommer inte strängare straff att leda till radikala förändringar i brottsstatistiken: Upptäcktsrisken anses vara liten. Offren lever ofta isolerat och kan sakna både mod och kunskaper att anmäla brotten till polisen. Detta gäller särskilt om övergreppen utövas av en vårdare eller någon annan till vilken man har en liknande beroendeställning.
Men man skall komma ihåg att straffskalorna icke endast är arbetsredskap i händerna på domstolsjurister, de uttrycker dessutom viktiga samhällsmoraliska ställningstaganden. Icke minst mot den bakgrunden känns det naturligt att kräva straff som för våldtäkt när övergreppen riktas mot värnlösa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i brottsbalken att straffet för sexuellt utnyttjande blir detsamma som för våldtäkt.
Stockholm den 23 januari 1992 Olle Schmidt (fp)