I budgetpropositionen 91/92 skriver justitieministern att kriminalvårdsanstalten i Hudiksvall skall avvecklas. Enligt propositionen skall den platsbrist som då uppkommer, avhjälpas genom tillbyggnad av anstalten i Gävle. Anstalten i Hudiksvall har strategisk betydelse för den kriminalpolitiska inriktningen som syftar till att tiden på anstalt skall användas effektivt för att förbereda den intagne för återanpassningen till livet utanför murarna. De intagna på lokalanstalten i Hudiksvall är i huvudsak bosatta i närområdet. Detta underlättar kontakterna med såväl myndigheter, anhöriga som eventuellt blivande arbetsgivare.
Erfarenheterna visar att anstaltsplaceringar på långa avstånd ifrån hemorten är olämpliga, både ur rehabiliterings- och samhällsekonomiska perspektiv. Kontaktverksamheten med eftervården, med socialtjänst, med eventuellt blivande arbetsgivare, inställelse till rättegångar, permissionsrutiner m.m. blir mycket mer komplicerade, ineffektiva och fördyrade när avstånden mellan hemort och anstalt förlängs.
I dagens situation, när beslutet är aviserat om att återinföra två tredjedelsfrigivningen så torde det, lågt räknat, föreligga ett behov av ca 450 nya anstaltsplatser till en investeringskostnad av ca 800 miljoner. Det är också av den anledningen oklokt att lägga ned Hudiksvallsanstalten. Det mest rationella vore att avvakta två tredjedelsfrigivningens effekter på platsbehovet innan nedläggningsbeslut fattas. Enligt vår mening vore det rentav mest förnuftigt att fullfölja de förändringar i anstaltsorganisationen som finns i riksdagens principplan. Tomt är sedan 1980 anskaffad för den nybyggnad som då beslutades om.
Det är också i sammanhanget viktigt att påpeka det kriminalpolitiskt negativa i att samla ett för stort antal intagna på samma anstalt. Mentaliteten och miljön på sådana stora anstalter försvårar ofta personalens viktiga motivationsarbete och underlättar heller inte ambitionen att hålla narkotikan utanför anstalterna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av kriminalvårdsanstalt i Hudiksvall.
Stockholm den 18 januari 1992 Widar Andersson (s) Axel Andersson (s) Sinikka Bohlin (s) Sigrid Bolkéus (s) Karl Hagström (s) Ulrica Messing (s)