Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att skydda barn från sexuella kränkningar och övergrepp. Regeringen tar därför i sin proposition om sexuella övergrepp mot barn en mängd vällovliga initiativ för att skydda barns rätt och integritet.
Under de senaste tio åren har antalet polisanmälningar om sexuella övergrepp ökat, vilket bl.a. har inneburit att nya juridiska avväganden uppmärksammats. Till sådana frågor hör bl.a. frågan huruvida barnets uppträdande före brottet skall inverka som en förmildrande omständighet.
I ett nyligen uppmärksammat rättsfall ansåg hovrätten för västra Sverige att det var den 15-åriga dottern, ''som tog initiativet till den sexuella samvaron'' och att hon ''också på olika sätt varit aktivt verksam för att den åtalade handlingen skulle bli genomförd''. Fadern tilldömdes därför endast villkorlig dom jämte ett skadestånd till dottern.
Vi anser inte att ett barns beteende kan ha betydelse som förmildrande omständighet i ett sådant fall som det relaterade. En vårdnadshavare bör ha det självklara ansvaret att inte otillbörligt utnyttja sitt barn genom ett sexuellt övergrepp som här har skett. Barnet kan inte sägas ha något medansvar med tanke på den beroendeställning som barnet har gentemot sin vårdnadshavare.
Vi anser därför att riksdagen i detta lagstiftningsärende bör göra motivuttalanden som tillgodoser dessa synpunkter.
Vi anser vidare i likhet med lagrådet att det inte är befogat att i Brottsbalken 6:4 ange offrets låga ålder som skäl för kvalificering av brottet. Detta innebär en närmast omöjlig gränsdragning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar införa sådana motivuttalanden som föreslagits i motionen,
2. att riksdagen beslutar om sådan ändring av 6 kap. 1 och 4 §§ brottsbalken som föreslagits i motionen.
Stockholm den 14 november 1991 Gullan Lindblad (m) Barbro Westerholm (fp)