Vid Svea hovrätts 375-årsjubileum den 6 oktober 1989 beklagade sig dess president, Birgitta Blom, över hovrättens ökande måltillströmning, vilken till följd av bristande resurser leder bl a till allt längre handläggningstider. En åtgärd, som hon föreslog, var inrättande av en ny hovrätt, lokaliserad till Örebro med en domkrets omfattande i vart fall Örebro, Västmanlands och Värmlands län.
Någon ny hovrätt har inte inrättats i landet sedan man i slutet av 1940-talet, till följd av ändringar i rättegångsbalken, tillskapade hovrätterna för Västra Sverige (Göteborg) och Nedre Norrland (Sundsvall). I slutet av 1950-talet tillsattes dock en utredning för att granska lämpligheten av att inrätta en hovrätt i det mellansvenska inlandet. I betänkandet föreslogs inrättandet av en hovrätt i Örebro. Som namn föreslogs Bergslagens hovrätt och den skulle ha Värmlands, Kopparbergs, Örebro och Västmanlands län som domkrets. Dessvärre förverkligades inte förslaget.
Riksdagens berörda utskott har, när rättskipningens organisation varit på tal, såväl under 1970-talet som under 1980-talet, ställt sig bakom principen att rättskipningen borde vara i största möjliga utsträckning lokalt förankrad. I justitiedepartementets idéskiss ''Domstolar i framtiden'' (DsJu 1989:2) ägnas ett särskilt avsnitt åt domstolarnas lokala förankring. Den regionala rättskipningen tas visserligen inte upp, men vad som anförs om den lokal rättskipningen gäller i mångt och mycket även den regionala. Bl a framhålls följande som argument för lokal förankring: De som skall inställa sig vid domstolen slipper långa resor till en för dem främmande miljö. Närheten till domstolen är -- i kombination med lekmannamedverkan -- ägnad att stärka allmänhetens tilltro till verksamheten. Lokalt verkande domare får bättre kännedom om bygden. En lokal domstol är viktig för bygdens självkänsla. En domstols betydelse för arbetsmarknaden på en ort skall inte underskattas.
Av de fyra ovan nämnda länen hör Värmlands län till hovrätten för Västra Sverige med Göteborg som hovrättsort, och de övriga till Svea hovrätt, med Stockholm som hovrättsort. Till en ny hovrätt kan man överväga att föra även Eskilstuna och Katrineholms domsagor, belägna i Södermanlands län och hörande under Svea hovrätt.
Särskilt Värmlands län och Kopparbergs län, men även Örebro län, ligger långt från respektive hovrättsort. Åtskilliga mål företas visserligen till huvudförhandling utom hovrättsorten, främst i residensstäderna, dit hovrätten åker ut och håller ting. Vad som då vinns i fråga om närhet för människorna förloras emellertid för hovrätternas del i tidsförluster och kostnader vid resor. Det finns även andra administrativa svårigheter med vidsträckta hovrättsområden. Viss utjämning av hovrätternas storlek skulle också ske. Landet har sex hovrätter med sammanlagt 32 avdelningar, av vilka Svea hovrätt har inte mindre än 15. En hovrätt av föreslagen omfattning skulle inte komma att tillhöra de allra minsta utan troligen bli jämnstor med Göta hovrätt i Jönköping.
Frågan om inrättande av en hovrätt i Örebro bör på nytt övervägas i ett läge där Svea hovrätt fått en så hård arbetsbelastning att justitiedepartementet planerar att låta Örebro län fungera under Göta hovrätt i Jönköping. Mot den planerade flyttningen talar bl a de sämre kommunikationerna. Tanken på flyttning har inget stöd hos regionåklagarmyndigheten eller bland åklagarna i Örebro.
För en hovrätt i Örebro talar således att landet skulle få en rationellare indelning i hovrättsområden, varvid Svea hovrätt och hovrätten för Västra Sverige skulle avlastas och att människorna inom berört område skulle få bättre samhällsservice.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av en sjunde hovrätt lokaliserad till Örebro.
Stockholm den 27 januari 1992 Rose-Marie Frebran (kds) Ann-Cathrine Haglund (m) Gudrun Norberg (fp)