I den nya kommunallagen föreskrivs att kommunala förtroendemän skall ha rätt till ersättning för förlorad arbetsförtjänst i samband med upprätthållandet av sina uppdrag. Principen är att ingen av ekonomiska skäl skall tvingas avstå från att engagera sig i det kommunalpolitiska arbetet.
När det gäller nämndemännen vid våra domstolar har emellertid ersättningen för den förlorade arbetsinkomsten maximerats till 350 kronor per dag. För många nämndemän innebär detta, att lönebortfallet blir avsevärt större än den ersättning de får, vilket upplevs som orättvist och diskriminerande. Risken är påtaglig för att rekryteringen av nämndemän härigenom försvåras. Många yrkesverksamma personer anser sig av just ekonomiska skäl vara förhindrade att ta på sig uppdraget. Detta begränsar urvalet och kan också få en icke önskvärd åldersförskjutning som följd.
Nämndemannakåren bör givetvis vara så allsidigt sammansatt som möjligt såväl vad gäller ledamöternas yrkestillhörighet som ålder. Den bör vara representativ för hela svenska folket. Det är därför angeläget att så långt möjligt tillse, att ekonomiska skäl ej lägger hinder i vägen vid rekryteringen. Enligt vår mening bör en nämndeman ha samma rätt till ersättning för förlorad arbetsförtjänst som övriga kommunalt förtroendevalda.
Nämndemännen särbehandlas också vid användningen av egen bil för resa till och från en förrättning. Reseersättning utgår därvid med tolv kronor per mil medan den för en domare är den dubbla.
Även om de tolv kronorna ej beskattas föreligger en skillnad, som är anmärkningsvärd och högst diskutabel ur rättvisesynpunkt.
Rimligen bör lika villkor gälla och därtill bör ersättningen åtminstone täcka de verkliga kostnaderna. Följden av en för låg bilersättning blir, att taxi anlitas i ökad omfattning, varvid full ersättning utgår. Ur ekonomisk synpunkt torde detta inte vara till någon fördel för uppdragsgivaren.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning till nämndemän för förlorad arbetsförtjänst.
Stockholm den 23 januari 1992 Hans Nyhage (m) Lars Björkman (m)