I de flesta länder i Europa offentliggörs domar av underrätter och, nästan undantagslöst, alla domar av hovrätter eller högsta domstolar. I Sverige tillämpas inte detta offentliga system, inte ens avseende domar i hovrätterna.
Det är stötande mot individens berättigade rättssäkerhetsintresse att inte alla domar, inte ens de viktigaste domarna vid underrätterna, publiceras. Det är inte tillfyllest, som hittills skett, att domstolarna hänvisar till ''offentlighetsprincipen'' vilken ger allmänheten rätt att taga del av de flesta domar. Det kan inte förväntas att intresserade personer inställer sig på eget initiativ för att undersöka vilka domar som avkunnats. Däremot är det uppenbart i vissa fall att vissa domar i underrätter kan ha avkunnats i strid med gällande rätt, och i den mån domen inte överklagas, inte ens då, kommer domslutet till offentlig kännedom.
De viktigaste domarna i underrätterna, där urvalet skett, eventuellt grundat på målets omfattning, eller på parts, tilltalads, eller på åklagares begäran, bör publiceras. Samtliga domar vid hovrätterna, liksom i Högsta Domstolen, bör även de offentliggöras, liksom de vid regeringsrätten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om publicering av underrätters och överrätters domar.
Stockholm den 27 januari 1992 Karl Gustaf Sjödin (nyd)