Redan i början på 1970-talet, då planeringen i mer konkreta former påbörjades för nuvarande Nacka Centrum, framhöll den statliga byggnadsstyrelsen ett bestämt önskemål om att dåvarande Nacka kommun skulle reservera mark för ett tingsoch polishus i Nacka Centrum strax öster om Nämndhuset. Även åklagarämbetets lokaler skulle ingå i byggprojektet.
I dag, och sedan ett flertal år, finns en fastställd stadsplan med reserverad tomt för vad som benämns Nacka rättscentrum. Bygglov för rättscentrumet föreligger. Samarbetet mellan Nacka kommun, byggnadsstyrelsen och byggföretaget Skanska, som är markägare, har lett till att det i dag finns ett förslag beträffande utformningen av Nacka-Värmdö rättscentrum. Som bekant bildar de två kommunerna ett gemensamt polisdistrikt och en gemensam domsaga.
Nacka tingsrätt är sannolikt en av de få tingsrätter i Sverige som tvingas bedriva sin verksamhet i en kommun utanför sitt verksamhetsområde. De praktiska nackdelarna är uppenbara. Som exempel kan nämnas det merarbete som uppstår för polisen, bl.a. i samband med transporter, och den inhumana behandlingen som anhållna och häktade personer utsätts för när de med påsatta handbojor tvingas stiga ur polisbilar och taxibilar på Högbergsgatan vid tingsrätten. Någon möjlighet att komma in från tingshusets baksida finns ej. De häktade blir ofta betittade av den förbipasserande allmänheten. Detta förfarande stämmer inte med den inställning samhället i övrigt har mot den enskildes krav på personlig integritet.
Det bör också nämnas att tingslokalerna på Högbergsgatan kräver en mycket omfattande reparation och ombyggnad. Ingående förhandlingar därom har bedrivits mellan Nacka tingsrätts ledning, domstolsverkets fastighetsavdelning och byggnadsstyrelsen. Det rör sig i detta avseende om åtskilliga miljoner kronor. De tre parterna avvaktar naturligen beslutet angående gemensamt rättscentrum i Nacka Centrum.
Polisstyrelsen i Nacka har 1991-08-30 skrivit till civildepartementet, som då var högsta instans för polisväsendet. Här följer ett par utdrag ur skrivelsen:
Polismyndigheten i Nacka hyr i dag lokaler i HSBs fastigheter i Finntorp. Dessa lokaler är ett provisorium och har aldrig varit lämpade för polisen. De ligger kringspridda med minst fem olika ingångar, som bl.a. medför stora svårigheter att hitta rätt för allmänheten vid besök. De långa avstånden mellan olika enheter orsakar mycket spilltid och en rad problem att utnyttja personalen rationellt. Vidare fungerar inte värme och ventilation tillfredsställande. Statshälsan har undersökt personalens besvär med huvudvärk, ögon-, näs- och halsbesvär m.m. orsakade av inomhusklimatet.
Beträffande tingslokalerna på Högbergsgatan skriver polisstyrelsen följande:
Nacka tingsrätt, som omfattar Nacka och Värmdö kommuner, har sina lokaler på Högbergsgatan i Stockholm. Tingsrättens lokalisering ur servicesynpunkt är högst otillfredsställande för boende inom kommunerna. Tingsrättens lokaler har också en rad brister ur polisiär synpunkt bl.a. måste frihetsberövade personer föras via trottoaren genom allmänhetens ingång med risker för fritagning och oönskad uppmärksamhet. För att genomföra bevakning av frihetsberövade i tingsrättens lokaler krävs större polisinsats än vad som är normalt.
Beträffande åklagarmyndighetens nuvarande lokaler kan nämnas att dessa i dag är placerade i Ektorp, drygt fem kilometer från polisstationen. Om en samlokalisering kunde ordnas skulle det självfallet leda till klara effektivitetsvinster i det dagliga samarbetet mellan polisens utredningsmän och åklagarna. Från åklagarämbetet har det betonats att antalet resor till tingshuset på Högbergsgatan ökat mycket markant under senare tid, bl.a. beroende på kraftigt ökat antal häktningsframställningar. Enbart restiderna till Högbergsgatan för åklagarna har uppgetts motsvara en heltidstjänst för en åklagare. Åklagarämbetet har av statsmakterna getts utökade personella resurser på grund av den ökade arbetsbördan, men har i dag inte erforderliga kontorsutrymmen. Provisoriska lösningar diskuteras för närvarande med byggnadsstyrelsen, bl.a. övertagandet och ombyggnad av i dag icke disponibla närliggande kontorslokaler i Ektorp. Detta skulle leda till mycket höga kostnader utan att den långsiktiga lokalfrågan förs närmare sin lösning.
Vi finner det av såväl praktiska som ekonomiska skäl vara av största vikt att beslut snarast fattas om byggandet av ett rättscentrum i Nacka Centrum. Markägaren har meddelat att man inte kan reservera det erforderliga markområdet ''hur länge som helst''. Risken är uppenbar att marken vid en konjunkturförändring kommer att användas för ''vanliga kontor'', vilket stadsplanen tillåter. Nacka kommuns översiktsplanering redovisar inga övriga områden som skulle lämpa sig för ett rättscentrum.
Slutligen vill vi betona att byggföretaget Skanska informerat om att ytterligare byggarbetskraft inom företaget kommer att friställas under våren 1992 och att det också av detta skäl skulle passa bra med en igångsättning till våren 1992. Möjligheter till en fördelaktig upphandling kan också anses föreligga på grund av det rådande konjunkturläget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett rättscentrum i Nacka.
Stockholm den 24 januari 1992 Anita Johansson (s) Thage G Peterson (s) Mona Sahlin (s)