De förtroendevalda nämndemännen har en betydelsefull uppgift vid domstolarna. Det är viktigt att det blir naturligt för betrodda människor i alla åldrar och yrkesgrupper att åta sig uppdraget.
Samhället måste visa sin uppskattning av nämndemännens viktiga arbete, genom att en skälig ersättning utgår, omkostnader täcks och utbildning ordnas.
Ersättningen har betänkligt halkat efter andra förtroendeuppdrag. När kommunallagen nu tillåter full ersättning för förlorad arbetsinkomst är det naturligt att staten tillämpar detta för nämndemännen. När det är fråga om mål som tar lång tid blir den ekonomiska uppoffringen med nuvarande ersättningsnivåer orimlig. Det är snart enbart pensionärer som har råd att åta sig uppgiften. Enligt uppgift är nu var tionde nämndeman över 70
år. Nämndemännens bilersättning måste självfallet vara i paritet med andra anställda vid domstolen. Nu får de bara hälften så mycket, 12 kr. i jämförelse med 24.
Riksdagen har givit uttryck för nämndemännens ökade roll i rättsskipningen genom att tilldela dem individuell rösträtt. Detta ökade ansvar förutsätter en adekvat utbildning. Det är självfallet nödvändigt att tillräckliga resurser ställs till förfogande för att nämndemännen ska få den kunskap som behövs för att kunna bära det svåra ansvaret att medverka vid domstolens beslut.
Den nya regeringen beslöt genast efter sitt tillträde att se över ersättningsnormerna för nämndemän. Det är angeläget att utredningen arbetar snabbt, så att riksdagen kan föreläggas förslag som kan träda i kraft under nästa budgetår.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning och information till nämndemän.
Stockholm den 24 januari 1992 Birgitta Hambraeus (c) Stina Eliasson (c)