Syftet med rättshjälpslagen när den infördes 1973 var att ''rättshjälp skall ges i en sådan utsträckning att ingen av ekonomiska skäl skulle vara förhindrad att tillvarata sina rättsliga intressen''. Undan för undan har rättshjälpen emellertid urholkats genom besparingar på anslaget.
Rättshjälpsavgifterna har höjts i sådan utsträckning att det blivit helt omöjligt att nå reformens syften. Stora rättsområden har också successivt undandragits från rättshjälp och förts över till försäkringssfären och styrs därmed av försäkringsbolagens vinstintressen.
Under många år har taxorna på rättshjälpsområdet kraftigt urholkats genom att de inte höjts i takt med inflationen. Detta har medfört att det inte längre är attraktivt bland advokater att åta sig rättshjälpsärenden. Många advokater anser sig inte ha råd att arbeta med dessa ärenden. Detta är givetvis på sikt helt förödande eftersom rättshjälpsområdet under dessa förhållanden tenderar att bli ett slags juridikens B-område.
Riksrevisionsverkets kommande utvärdering av 1988 års förändringar av rättshjälpslagen skall analysera kostnadsutvecklingen och möjligheterna att minska kostnaderna för rättshjälpen. RRV skall också utvärdera om den enskildes möjligheter att få juridisk hjälp i rättsliga frågor förbättrats genom de vidtagna förändringarna.
Vad som nu behövs är inte en utvärdering från det kamerala perspektivet. En parlamentarisk utredning bör istället tillsättas med direktiv att göra en genomgripande översyn av rättshjälpslagen. En sådan utredning ska ha som utgångspunkt: allas likhet inför lagen och hur människor kan ges hjälp med denna lagstiftning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning med uppgift att göra en översyn av rättshjälpslagen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 23 januari 1992 Berith Eriksson (v) Gudrun Schyman (v) Eva Zetterberg (v) Elisabeth Persson (v) Johan Lönnroth (v) Jan Jennehag (v)