Den 1 januari 1992 trädde en ny kommunallag i kraft. Den ger de kommunalt förtroendevalda rätt till full ersättning för förlorad arbetsinkomst. Denna lag omfattar dock inte nämndemän. De utses visserligen av kommunfullmäktige men har Domstolsverket som huvudman. Detta innebär att de förmånligare kommunala reglerna om ersättning för förlorad arbetsförtjänst inte gäller.
Ersättning för förlorad arbetsinkomst för nämndemän uppgår för närvarande till högst 350 kronor per dag. Det svarar inte på långt när mot det reella lönebortfallet. Till detta kommer förlorad semesterersättning.
Situationen är helt otillfredsställande och underlättar inte en allsidig sammansättning av nämndemannakåren enligt riksdagens tidigare uttalade intentioner (prop. 1989/90:100).
Genom att införa individuell rösträtt för nämndemännen har riksdagen givit uttryck för deras viktiga roll i rättsskipningen. Det medför också krav på adekvat information och utbildning för att nämndemän skall kunna fullfölja sina uppgifter på ett bra sätt.
Nämndemännen utför för samhället och enskilda människor viktiga uppgifter i våra domstolar. Deras roll och betydelse i den moderna rättsstaten har betonats i många sammanhang. Därför är det viktigt att förutsättningar skapas för att nämndemannakåren ska ha en bred och allsidig sammansättning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen ser över ersättningsreglerna för nämndemän.
Stockholm den 22 januari 1992 Lisbet Calner (s) Karl-Erik Svartberg (s)