Ovanstående citat ur domstolsverkets informationsbroschyrer pekar på det stora värdet av lekmannainslaget i svensk rättstradition.
Nämndemannakåren uppvisar dock en dålig representativitet. Riksdagen har vid flera tillfällen reagerat på detta. Det är djupt otillfredsställande att situationen ännu är sådan att t.ex. industriarbetare i endast mycket liten omfattning förekommer som nämndemän medan personer med samhällsvetenskapligt och administrativt arbete är överrepresenterade liksom pensionärer.
Olika orsaker finns säkert men ersättningen är enligt min uppfattning en av de viktigaste. Det är inte svårt att räkna ut att den som är lågavlönad har svårare än en högavlönad att avstå från lön för att mot ersättning för förlorad inkomst med maximalt 350 kronor sätta sig som lekmannadomare i rätten. Även med hänsyn tagen till arvodet blir det för många direkt olönsamt att ta på sig nämndemannauppdrag.
Domstolsverket har nu fått regeringens uppdrag att utreda bl.a. ersättningsnormernas effekter på sammansättningen av nämndemannakåren och komma med förslag till förändringar. Enligt betänkandet JuU 1990/92:27 bör reglerna för skälig ersättning för förlorad arbetsinkomst i nya kommunallagen vara en utgångspunkt. Samma regler bör, enligt min mening, gälla för nämndemän som för andra förtroendevalda som väljs på samma sätt.
Studiebesök vid t.ex. kriminalvårdsanstalter, häkten och organisationer som de ovan nämnda ger inte rätt till ersättning. Andra förtroendevalda har ofta möjlighet till relevanta studiebesök. Detsamma bör givetvis gälla nämndemän.
Det bör ingå i den påbörjade översynen att se över möjligheten till sådan ersättning.
Sedan jag i mitten av 1980-talet motionerade om bättre utbildning för nämndemän har en förbättring skett. Informationsträffar anordnas i större utsträckning, nytt informationsmaterel, t.ex. videofilmer, har framställts och de ovannämnda broschyrerna har utökats. Fortfarande kan dock informationen förbättras. Grundutbildning bör dessutom ske innan nämndemännen tillträder sitt uppdrag.
Ett område där informationen är praktiskt taget obefintlig är de olika organisationer som på frivillig väg hjälper och stöttar brottsoffer. Nämndemännens uppgift i domstolarna är inte och bör inte vara juridisk sakkunskap utan just att företräda ett lekmannaintresse, att representera ''sunt förnuft''.
De kan då få ovärderlig information från organisationer som BRIS, ROKS och brottsofferjourerna. Det är organisationer som inte sällan förekommer i rättssalarna och som genom sina möten med brottsoffer har kunskap som kan vara av värde för att bedöma skuld- och påföljdsfrågor.
Poliser, åklagare m.fl. informeras i dag i allt större omfattning om den kunskap och erfarenhet dessa grupper besitter. Det bör inte hänga på nämndemännens eget intresse att få samma information.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning till nämndemän,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning för vissa studiebesök,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättrad information till nämndemän,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om information till nämndemän från vissa organisationer.
Stockholm den 21 januari 1992 Ulla Pettersson (s)