Från Nämndemännens organisation har man under ett flertal år framlagt krav på ett för tiden mera relevant ersättningssystem med bl a full kompensation för inkomstbortfall vid tjänstgöring som nämndeman. Budgetläget är i dag inte sådant att utrymme kan ges för omfattande och kostnadskrävande reformer av detta slag. Det bör dock vara möjligt att -- med mycket små medel, som kan skapas genom omfördelning inom domstolsverkets ram -- något lindra kostnaderna för vissa utsatta grupper och samtidigt uppmuntra nya nämndemän att sätta sig in i vissa grundläggande frågor rörande tjänstgöringen.
Det jag i första hand tänker på är milersättningen för de nämndemän, som har långa avstånd till sina tjänstgöringsorter. Dessa borde få samma ersättning som t ex tjänstgörande advokat. Man kan i första steg tänka sig en femmilsgräns och däröver, eftersom kostnaderna vid långa avstånd drabbar den enskilde så mycket hårdare.
Information och utbildning är mycket viktigt. Var tredje år nyväljs många nämndemän, i år så många som 2 000. Med tanke på den omfattande nya lagstiftningen gällande psykiskt sjuka behövs även tillfällen för diskussioner och utbildning. Vid förra valtillfället tillfördes nämndemannaorganisationen 5 miljoner kronor för information för nya nämndemän. Jag anser att motsvarande medel bör tillföras även i vår eftersom nyvalda nämndemän nu skall börja sitt ansvarsfyllda värv. Särskilt med tanke på att nämndemans röst i dag har samma tyngd som lagfaren domares.
Två nämndemäns röster väger mer än domare och nämndeman eftersom man ju alltid hellre skall fria än fälla.
Det är viktigt att nämndemännen i ''sin'' domsaga får träffas och diskutera och utbyta erfarenheter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nämndemäns resor och möjlighet till utbildning.
Stockholm den 17 januari 1992 Birgit Henriksson (m)