Genom regeringens proposition om sexuella övergrepp mot barn tas en mängd vällovliga initiativ för att skydda barns rätt och identitet. Att sexuella kränkningar och övergrepp ger barnen men för livet är väl utrett och omvittnat. De livslånga handikapp detta ger barnen innebär att gärningarna har ett tidigare underskattat straffvärde.
Regeringens proposition är ett led i att komma till rätta med dessa tidigare underskattade och väl dolda problem. Under de senaste tio åren har antalet polisanmälningar om sexuella övergrepp ökat. Detta har också inneburit att nya juridiska avväganden uppmärksammats. Till dessa hör frågan om huruvida barnets uppträdande före brottet skall inverka såsom förmildrande omständighet. I ett nyligen uppmärksammat rättsfall har detta haft betydelse som förmildrande omständighet i bedömning av brottets straffvärde. Saken berörs inte i regeringens proposition.
Ett barns beroendeställning till en vårdnadshavare gör att barnets beteende normalt inte kan ha betydelse som förmildrande omständighet; en vårdnadshavares starka ställning och ansvar under ett barns uppväxt innebär ju att man inte kan säga att ett barn har ett medansvar vid ett sexuellt övergrepp. Mot denna bakgrund bör riksdagen i detta lagstiftningsärende göra sådana motivuttalanden som tillgodoser dessa synpunkter.
Vi anser vidare liksom lagrådet att det inte är befogat att i BrB 6:1 och 6:4 ange offrets låga ålder som skäl för kvalificering av brottet. Som lagrådet påpekar innebär detta en snarast omöjlig gränsdragning.
Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställs
1. att riksdagen beslutar om sådana motivuttalanden som förordas i motionen,
2. att riksdagen beslutar om sådan ändring av 6 kap. 1 och 4 §§ brottsbalken som förordas i motionen.
Stockholm den 13 november 1991 Christina Linderholm (c) Karin Israelsson (c)