Knarket -- nutidens största sociala problem
Kort om bakgrund, utveckling och det nuvarande läget i världen. Experter, med allt vad detta begrepp nu innebär, torde vara rörande överens om att det största sociala problemet f n är det som skapas av narkotikahandeln och dess missbruk.
Få länder, om ens något, kan sägas vara utan dessa problem. Stora pengar lockar folk. I knarksmugglingens spår följer korruption, död och allt slags elände. Förutom de allmänt här i Sverige kända colombianska organisationerna talar man med bävan om de japanska yakusa, kinesiska triaderna, turkiska och islamska khan som är på stark frammarsch i Europa. För att tala om vårt närområde så har vi då den oroande utvecklingen i de numera självständiga staterna i Östeuropa. Dessa länder, inklusive Polen, har vad jag vet inte ratificerat, dvs undertecknat, FN:s narkotikakonventioner beträffande narkotikafrågorna.
Detta gör att man i Polen helt legalt kan tillverka amfetamin, som smugglas till Sverige. Mycket skickliga och välutbildade kemister ligger bakom tillverkningen. Maffian, den tyvärr kanske enda organisationen som effektivt fungerar, skrämmer mycket effektivt myndighetsorganisationer som har till uppgift att stävja och förhindra hanteringen. Nyligen kunde man i TV:s aktuelltreportage se att man f n smugglar ca 50 kg amfetamin i veckan till Sverige. Korrupta funktionärer kunde släppa igenom en långtradare i tullen för 25 000 US dollar. När medelinkomsten ligger på 2 000 US dollar i årsinkomst så finns en, icke accepterad givetvis, förståelse för att vissa ser genom fingrarna inför detta erbjudande.
Läget ute i Europa
Traditionellt så har alltid de gamla handelsvägarna till Europa varit ''allfarvägar'' i dessa sammanhang. Således var det Marseille i Frankrike samt Amsterdam i Holland som var transitorter i Europa för framförallt heroinsmugglingen till Europa från de kända områdena runt den s k gyllene triangeln. När man i USA förklarade ''krig'' mot kokainmaffian i Sydamerika, varnades för att handeln enligt samma mönster, d v s via handelsvägarna till Portugal och Spanien, skulle föras vidare in i Europa. Tröstlöst kan man bara konstatera att det blev just så. När skall vi lära oss?
I dag talar man om fullkomlig kokainexplosion till Europa. Under 1989 beslagtogs totalt 6 111 kilogram kokain. 1990 en fördubbling, närmare bestämt 12 912 kilogram till Europa! Motsvarande siffror för heroin är 4 900 kilogram 1989, respektive 6 100 kilogram för 1990.
Internationella varningar
Bob Martinez, president Bushs chefstalesman i narkotikafrågor, sade när han besökte Europa hösten 1990: ''Problemen har kommit till er och gör inte samma misstag som vi gjorde, genom att ignorera dem och hoppas att det går över.'' Frankrikes president Mitterand varnade för att narkotikasmugglarnas organisationer är kraftfulla nog att ta över hela nationer.
Vad kan vi förvänta oss på narkotikamarknaden i Sverige?
Fortfarande ruskar sig det officiella Sverige yrvaket i dessa frågor. Jag vågar påstå, bland annat med utgångspunkt från det senaste beslaget i Göteborg på 50 kilogram kokain i cementtunnor att Sverige är ett transitland när det gäller kokainhantering! För att inte tala om det enorma inflöde vi har när det gäller all slags narkotika till den svenska marknaden. För 5-6 år sedan varnades det för att så här skulle marknaden se ut i Sverige redan på 90-talet. Nu är vi där, trots alla varningar. Det är precis som om det officiella Sverige ''drabbats'' av narke, det grekiska ordet för ''plötslig sömn'', som ordet narkotika kommer ifrån.
Designer Drugs
Jag skall här beröra de syntetiska narkotika som finns och har funnits på den amerikanska marknaden och som enligt ovan beskrivna mönster kan tänkas introduceras på den europeiska och därmed den svenska marknaden.
''Designer Drugs'' var ett nytt begrepp som införts i USA på preparat som nästan liknar redan klassificerade preparat. Effekterna av dessa droger är i princip likartade de godkända preparaten. Vad som skiljer är den kemiska strukturen, t ex molekylantalet. Dessa ''analoger'' faller utanför listan av klassificerade narkotiska medel och är alltså inte heller olagliga. Intill dess att ett sådant medel har testats och klassificerats kan det gå månader, under vilken tid produktionen och spridningen gjort medlet populärt. Samtidigt har nya varianter dykt upp. Dessa analoger är oftast mångdubbelt starkare än ''originalet'', vilket bidrar till deras popularitet. Oftast är de också billigare.
Fentanyler
Denna medicinska form av opiater tillverkas i Belgien, alltså här i Europa! År 1972 introducerades medlet i USA, där det kallades Sublimaze.
Fentanyl är ett bedövningsmedel, som används vid mindre operationer på människor. Medicinska analoger, Sufentanyl och Lofentanyl, 2 000, respektive 6 000 gånger starkare än morfin!! Ja, nollorna är riktiga, det är tusental jag talar om. Effekterna är desamma som vid heroinanvändning. Fentanyl-analogerna, som i princip är syntetiskt heroin, började först uppträda i USA år 1979. Sedan dess har hundratals varianter dykt upp. Ett tiotal (1986) har anlyserats och klassifierats.
En amerikansk experts uttalande vittnar om Fentanyl- analogernas farlighet: ''Det kan ta år att bli alkoholist, månader att bli kokainist, men en spruta av Fentanyl för att bli narkoman.''
Jag minns när vi för 5 -- 6 år sedan sade här i Sverige ''Kokainet har ingen marknad i Sverige, här går man på amfetamin.'' Och kanske var det sant just då, därför att amfetaminleverantörerna var starka och hade en bra marknad i Sverige. Hur det är i dag vet vi ju. Minns mitt citat av president Bushs talesman Bob Martinez, i början av min motion. Det förtjänar att upprepas. ''Problemen har kommit till er och gör inte samma misstag som vi gjorde, genom att ignorera dem och hoppas att det går över.''
Vad skall man göra?
Det är ytterst regeringens ansvar vilka medel och resurser som skall användas. Det är utifrån det som relaterats här ovan fullkomligt oansvarigt att ställa sig i ett hörn och inta en fast ståndpunkt, beträffande viss teknisk utrustning, vilket närmare redovisas nedan. Ansvariga företrädare för regeringen har fått verkligheten relaterad för sig och bör ha politisk kraft att i riksdagen besluta om nödvändiga åtgärder. Är man inte beredd till detta då rimmar det mycket illa mot de krafttag som man uttryckte i sin regeringsförklaring när det gäller narkotikabrotten.
Det är lovvärt att socialministern uttalat att regeringen är beredd att införa fängelse i straffskalan beträffande konsumtion av narkotika. Detta är självklart i detta sammanhang. Denna åtgärd är nödvändig för att med tvångsmedel komma åt den narkotika som är i omlopp bland missbrukarna eftersom dessa själva säljer och överlåter varorna sinsemellan. Men det räcker inte. Man skall naturligtvis fortsätta kampen på flera fronter, genom upplysning och kunskap för att motverka den opinion ute i Europa som förespråkar liberalisering kring dessa problem. På det området har vi en stor uppgift att fylla för att försöka ändra denna attityd.
Olika legaliseringsteorier framförs av olika delegater vid narkotikakonferenser internationellt. Vissa länder i Europa har en annan syn, exempelvis på personligt innehav. I ''the Netherland opium law'' i Holland görs ett slags riskbedömning och indelar narkotikan i två grupper, högrisk och lågrisk. Spanien intar också en starkt liberal hållning, vilket inneburit att det bildats medborgargarden som anser att de måste ta tag i problemen p g a myndigheternas ovilja att ta itu med narkotikan.
Vad som är allvarligt i dessa sammanhang är att dessa liberala strömningar blåser starkare idag.
Mycket radikala åtgärder krävs, inför hemlig avlyssning
Avslutningsvis måste jag utifrån det rådande läget och framtiden hänvisa till slutbetänkandet av SÄPO-kommittén, SOU 1990:51. I detta finns ett förslag om hur en ''Lag om hemlig teknisk avlyssning bör utformas''.
För övrigt relateras vissa stycken i betänkandet. Där kan konstateras att tvångsmedelskommitténs slutbetänkande och narkotikakommissionens promemoria remissbehandlades gemensamt. När det gäller hemlig avlyssning instämde flertalet av remissinstanserna i narkotikakommissionens uppfattning att sådan avlyssning inte borde tillåtas. Instanser som hade denna inställning var bl.a. hovrätten över Skåne och Blekinge, kammarrätten i Jönköping och domstolsverket. Flertalet åklagarmyndigheter (dock inte RÅ) och RPS ansåg att hemlig avlyssning borde tillåtas.
I samband med riksdagens behandling 1984 av förslag från regeringen om åtgärder mot narkotikabrottsligheten gjorde justitieutskottet vissa uttalanden om avlyssning genom dold mikrofon (JuU 1984/85:12 s.17 f):
Med åberopande av vad narkotikakommissionen uttalat i sin promemoria tillade utskottet att man noga måste överväga vilka stora värden som kan äventyras om samhället successivt flyttar fram toleransgränsen vad gäller tvångsmedel och andra integritetskänsliga åtgärder.
Dåvarande justitieministern Laila Freivalds ansåg att metoden inte borde införas i polisarbetet.
Utvidga lagstödet till förmån för hemlig avlyssning
I 2 kap. 6 § regeringsformen föreskrivs bl. a. att varje medborgare gentemot det allmänna är skyddad mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande. Dock får skyddet mot hemlig avlyssning begränsas enligt reglerna i 2 kap. 12 § i samma lag, regeringsformen.
En sådan begränsning kräver i princip lagform. Ett sådant lagstöd finns när det gäller telefonavlyssning i 10 kap., regeringsformen, däremot inte när det gäller avlyssning genom dolda mikrofoner. Därför måste nämnda lagstöd utvidgas till att omfatta just hemlig avlyssning genom mikrofoner.
Dessutom måste bestämmelserna i 4 kap. 9 a och b §§ brottsbalken vilka förbjuder sådan avlyssning som nämnts enligt ovan, tas bort till förmån för utvidgning av föreslaget lagstöd i regeringsformen.
I Danmark, som är den närmaste grannen ut mot EG- marknaden, tillåts hemlig avlyssning i samma utsträckning som telefonavlyssning.
I samband med förslag till lagstöd för avlyssning med dolda mikrofoner bör man även överväga att tillåta användning av övervakningskamera. Även detta finns omnämnt i slutbetänkandet av SÄPO-kommittén, SOU 1990:51, där även lagförslag om detta anges.
Okonventionella spaningsmetoder
Polisberedningen har gjort en ingående analys av användandet av okonventionella spaningsmetoder ur rättsliga och andra synpunkter. Föredragande statsråd har i prop. 1983/84:11, förslag till polislag, ställt sig bakom detta förslag.
Med denna hänvisning nöjer jag mig med att omnämna att det i denna beredning redovisas de principer som bör gälla vid användning av okonventionella spaningsmetoder.
Ett utvidgat samarbete mellan säkerhetspolisen, SÄPO och den öppna polisverksamheten om narkotikafrågor, bör inledas p g a att det kan finnas starka samband mellan de internationella knarksyndikaten och den verksamhet som SÄPO har att utreda.
Rapporten (SOU 1989:18) av den särskilde utredaren Carl Lidbom
Slutligen kan det vara en intressant aspekt som utredaren kom fram till.
-- -- -- att man inte -- som hittills när frågan varit uppe till prövning -- bör skjuta problemet ifrån sig och låta allt förbli vid vad det varit. Om statsmakterna anser att integritetsskyddet är så viktigt att buggning under inga förhållanden skall vara tillåtet, då bör man välja en lösning som är entydig och leder till målet. Då får man se till att det inte finns någon elektronisk avlyssningsutrustning hos polisen och i princip förbjuda både import och tillverkning av sådan materiel. Men om man inte är beredd att ta detta radikala steg måste det bästa vara att i lag reglera de få fall då buggning skall få förekomma. I så fall får man försöka skapa ett system för rättslig kontroll av polisens beslut och åtgärder som kan upplevas som betryggande.
När man diskuterar metoder att försöka begränsa narkotikans inflöde så framhålls här att man seriöst måste diskutera alla tänkbara åtgärder. Kampen mot knarket skall som tidigare nämnts föras på bred front, genom upplysning, utbildning, kampanjer osv. Polis, tull och sociala myndigheter. Organisationer, media, ja alla människor i samhället måste engagera sig mot detta.
Naturligtvis skall polisen på fältet öka sina insatser. Professor Nils Bejerots tankegångar att man måste ''kapa rötterna på narkotikaträdet och inte bara toppskotten'' är givetvis riktiga. Men polisen måste föra kampen på flera fronter.
Det som idag emellertid är minst lika viktigt, som att störa missbrukarna är faktiskt att stoppa det enorma inflödet in i landet. Det är nödvändigt redan nu innan vi gått med i EG och ''öppnar gränserna''. Många anser, rätt eller fel, att just narkotikabrottslighet och annan kriminalitet är det stora hindret för medlemskap i EG.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utvidga lagstödet till förmån för hemlig avlyssning m.m.,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användandet av okonventionella spaningsmetoder i bekämpningen av narkotikabrottsligheten,
3. att riksdagen hos regeringen begär att rikspolisstyrelsen får i uppdrag att verka för ökat samarbete mellan Säpo och den ''öppna polisverksamheten'' vid narkotikabrottslighet.
Stockholm den 27 januari 1992 Karl Gustaf Sjödin (nyd)