Demokratiseringen och övergången till marknadsekonomi i våra östra grannländer kommer i framtiden med all säkerhet att leda till en dramatisk ökning av kontakterna över Östersjön.
Båttrafiken, både av stora transportfartyg och fritidsbåtar, kan förväntas bli mycket intensiv genom vissa delar av våra svenska farvatten.
Samtidigt som vi går mot denna utveckling har resurserna till både kustbevakning och tull successivt reducerats till en nivå som gör att man knappast kan anses klara dagens situation.
För att kunna möta de kraftigt ökade krav som kommer att ställas genom den ökande trafiken kommer det att behövas både mer resurser och effektivare resursutnyttjande.
Att så som antytts från försvarshåll, ''militärisera'' den polisiära bevakningen genom att överföra vissa uppgifter till marinen vore en olycklig utveckling. I så fall bör det ske genom att de användbara materiella resurser som eventuellt kan frigöras inom marinen, överlåtes till bl.a. kustbevakningen. Utbildningen av personal bör ske som hittills.
Däremot finns det betydande besparingar att göra genom att samordna kustbevakning och polis.
Inom kustbevakningen finns en mycket stor kompetens både vad gäller att handha vissa polisiära uppgifter och framför allt i sådant som har med hav och skärgård att göra, inte minst lokalkännedom.
Kustbevakningen förfogar över ett antal för uppgifterna väl anpassade fartyg. Man har dessutom miljöfartyg och s.k. ultralätta flygplan. Men först och främst har man en mycket duktig personal som inte bara kan sina uppgifter utan också har ett mycket gott anseende bland skärgårdsbefolkning och båtfolk.
Även polisen har speciella resurser för bevakning till sjöss i form av båtar och välutbildad personal.
Skälet till denna ''dubbelbemanning'' är bl.a. att kustbevakningens polisiära befogenheter är begränsade i förhållande till polisens. Så kan t.ex. endast polisen ingripa mot sådana brott som begås på land. Eftersom detta gäller även öarna i skärgården måste man ha tillgång till båtar och viss annan utrustning som även finns hos kustbevakningen.
Redan i dag finns ett utvecklat samarbete mellan kustbevakningen och polisen som bl.a. emellanåt tar sig i uttryck i gemensamma insatser med t.ex. alkoholkontroller av båtbesättningar.
Inför den ökning av uppgifterna för både kustbevakning och polis som kan förväntas i framtiden bör dock en mer organiserad samordning av resurserna ske.
Detta kan lämpligen göras på så vis att kustbevakningen på samma sätt som idag tillhandahåller utrustning och fartyg samt marin- och bevakningsutbildad personal.
Till kustbevakningens enheter bör knytas vissa fasta polisresurser som ges grundläggande marin utbildning.
Därutöver bör vid varje särskilt tillfälle andra enheter inom polisen efter behov kunna utnyttja kustbevakningens resurser.
Då det trots uppenbara fördelar inte kommit till stånd någon fast organiserad samverkan mellan kustbevakningen och polisen bör riksdagen uttala sig för detta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fast organiserad samverkan mellan kustbevakning och polis.
Stockholm den 24 januari 1992 Roland Larsson (c) Karl-Göran Biörsmark (fp)