Under senare tid har man kunnat ta del av svårigheterna för fjällräddare att fullgöra sitt uppdrag. Senast gällde detta när två ungdomar försvann i Jämtland under en skoterfärd. Det framkom att man hade svårigheter med bl.a. kommunikationsradion. I dag finns en basutrustning som bekostas av statliga medel. Utöver det får man själv som fjällräddare bekosta t.ex. skoter och skoteroverall. Detta kan inte vara acceptabelt. Vi menar att all utrustning bör bekostas av statliga medel.
Fjällräddningstjänsten är mycket viktig för den som behöver deras tjänster, som kan innebära en fråga om liv eller död för många. Fjällräddarna har att följa polislagen, som säger följande:
1. Efterforska och rädda den som har försvunnit under sådana omständigheter att det kan befaras att det föreligger fara för hans liv eller allvarlig risk för hans hälsa.
2. Rädda den som råkat ut för en olyckshändelse eller drabbats av en sjukdom och som snabbt behöver komma under vård eller få annan hjälp.
Ansvaret för fjällräddningen ligger på polisen. Rikspolisstyrelsen har också utfärdat allmänna råd för polisens fjällräddningstjänst. Den 1 juli 1990 uppgick antalet räddningsledare till 10 fördelat från Malung i söder till Kiruna i norr. Det totala antalet fjällräddare var 757 varav 524 civila och 233 polismän. Detta visar att människor är mycket intresserade av att hjälpa människor i nöd och då borde man också från samhällets sida visa sin uppskattning genom att se till att den utrustning man har är tidsenlig och att den fungerar och att utrustning betalas helt av samhället.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidrag till fjällräddare. Detta bidrag bör kunna inrymmas i den befintliga budgetramen.
Stockholm den 24 januari 1992 Ulla-Britt Åbark (s) Sten-Ove Sundström (s)