Frågan om ett polisens förvaltningshus i Uddevalla har dragits i långbänk i över 20 år. Redan i början av 70-talet togs de första lokala besluten i tomtfrågan och 1975 fattades det första beslutet om nytt polishus.
Motiven för ett nytt polishus är många. Förutom ständig trångboddhet i nuvarande lokaler, som från början bara delvis var avsedda för polisiär verksamhet, och som lett till att lokaler hyrts på andra håll i kommunen, har bl a arresterade fått köras till polishusen i Trollhättan och Vänersborg. Efter vissa förbättringar har arrestavdelningen öppnats på nytt.
I riksdagen har polisens förvaltningshus varit uppe till behandling vid ett flertal tillfällen, bl a genom initiativ från undertecknad. Löften om byggstart har givits, men ännu har inget hänt.
Det jag vill fästa riksdagens uppmärksamhet på är för det första att tomtfrågan sedan länge är ordnad. För det andra behöver polisverksamheten och åklagarna vettiga lokaler för att kunna bedriva och planera verksamheten på bästa sätt, där inte minst allmänhetens krav på ett välbeläget polishus också måste väga tungt. Därtill har kommit, som ett nytt inslag i bilden, att lågkonjunkturen motiverar samhället att satsa på allmännyttiga projekt. Uddevallaregionen och Bohuslänet är hårt drabbade av arbetslöshet. Bara tre län i landet har högre arbetslöshetssiffror. Enligt länsstyrelsen väntar en ytterligare försämring av arbetsmarknadsläget.
Riksdagen bör uttala sig för en snar igångsättning av förvaltningsbyggnaden i Uddevalla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett nytt polishus i Uddevalla och att projektet bör påbörjas senast under budgetåret 1992/93.
Stockholm den 10 januari 1992 Kenth Skårvik (fp)