Regeringens förslag om ändring i rättshjälpslagen (1972:429) innebär att många som idag har möjlighet till rättshjälp kan komma att förlora den rätten. Framförallt hotar förslaget om sänkt inkomstgräns för allmän rättshjälp kvinnors och barns rättssäkerhet.
Förslaget innebär att rättshjälpen försvinner för en stor del av landets inkomsttagare. Enligt förslaget skall enbart de som under året innan rättshjälp begärs har en inkomst som är mindre än fyra gånger basbeloppet (134 800 kronor per år) enligt lagen om allmän försäkring kunna få rättshjälp. För närvarande gäller regeln sju gånger basbeloppet (f.n. 235 900 kronor per år).
Kvinnors inkomster ligger ofta strax ovanför gränsen fyra basbelopp. Förslaget innebär att de inte kan komma i åtnjutande av juridiskt stöd, om de inte själva betalar. En lön på cirka 13 000 kronor i månaden är en inte ovanlig inkomst för en kvinna med barn. Hon skulle således vid behov bli utan rättshjälp. Den s.k. allmänna rättshjälpen omfattar familjemål som skilsmässor, vårdnadsmål m.m. Antalet sådana fall är cirka 48 700 per år.
Stora grupper av människor, som redan befinner sig i en svår situation, kan drabbas hårt av förslaget om sänkt inkomstgräns för allmän rättshjälp. Det är därför angeläget att ett beslut om den föreslagna sänkningen av inkomstgränsen för allmän rättshjälp följs upp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av uppföljning av beslut om den föreslagna inkomstgränsen för allmän rättshjälp.
Stockholm den 10 april 1992 Margareta Viklund (kds)