I propositionen föreslås att den övre inkomstgränsen för allmän rätthjälp sänks från nuvarande sju basbelopp till fyra basbelopp, dvs. från 225 400 kr. till 128 800 kr. räknat i 1991 års basbelopp.
Allmän rättshjälp förekommer idag i huvudsak i de s k familjemålen, t ex äktenskapsskillnad, tvister om vårdnad, umgänge och underhåll. Familjemålen omfattas inte av rättsskyddet i hemförsäkringen. Det är inte heller möjligt att teckna någon särskild försäkring som omfattar sådana tvister. En familjetvist är mestadels påfrestande och uppslitande för de inblandade, inte minst barnen. De flesta klarar sig helt enkelt inte på egen hand. De behöver sakkunnigt stöd och biträde. Ett juridiskt biträde kan ge den nödvändiga rättsliga hjälpen. Genom förslaget vill man nu väsentligt begränsa möjligheten till att få sådan hjälp i en utsatt situation. Det är inte rimligt enligt vår uppfattning. Det är väl just i ett sådant utsatt läge som man behöver samhällets stöd.
Om förslaget går igenom så blir det faktiskt bara de rika och de fattiga som har råd att processa. Mellangruppen blir klart missgynnad och det är där de flesta finns som kan tänkas bli berörda av förslaget. Vi anser att det är direkt stötande att missunna vanligt hyggligt folk hjälp i en utsatt situation. Många kommer sannolikt också att dra sig för att anlita advokathjälp på grund av det höga kostnadsläget och försöka klara processen på egen hand med risk för rättsförlust som följd.
Vid domstolarna kan handläggningstiderna bli betydligt längre när part processar själv utan rättsligt biträde. Den kostnadsökningen har man helt bortsett från i propositionen.
Samhället tillhandahåller domstolar för tvistlösning. Tvisterna bör lösas rättvist och utan rättsförlust för den enskilde. Rättvisa får inte heta pengar. Rättssäkerhet, rättstrygghet och rättvisa bör vara fundamentala och viktiga angelägenheter för samhället.
Förslaget skulle innebära en mycket liten besparing, ca 15 milj. kr. årligen, enligt en beräkning som gjorts av riksrevisionsverket. Beräkningsunderlaget bygger på uppskattningar och får anses osäkert, vilket för övrigt framgår av verkets egen rapport. Kritik har riktats mot beräkningen från domstolsverket, rättshjälpsmyndigheten och advokatsamfundet.
Dessa sakkunniga remissinstanser har även ifrågasatt om inte en sänkning av den övre inkomstgränsen till fyra basbelopp medför att rättshjälpens syften går förlorade. Vi delar den uppfattningen. Risken är uppenbar.
I propositionen pläderas för att inkomstgränsen måste sänkas som ett led i strävandena att begränsa statens utgifter för rättshjälpen. Vi i Ny demokrati håller med om att det är viktigt att begränsa statens utgifter och att det också kan vara angeläget att minska de totala utgifterna för rättshjälp och annat som bekostas av allmänna medel i samband med rättegångar och rättstvister men anser att det är fel att göra det på bekostnad av den vanlige medborgarens självklara rätt att få samhällets stöd i ett utsatt rättsligt läge.
Vi motsätter oss därför att nuvarande inkomstgränser sänks.
Det är inte mindre rättshjälp som människor behöver i utsatta situationer i vårt komplicerade samhälle, utan snarare mer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår förslaget till lag om ändring i rättshjälpslagen.
Stockholm den 10 april 1992 Karl Gustaf Sjödin (nyd) Ulf Eriksson (nyd) Richard Ulfvengren (nyd) John Bouvin (nyd)