Jakten är en folkrörelse i vårt land. Mellan 300 000 och 400 000 människor jagar mer eller mindre regelbundet. Det samhällsekonomiska värdet av jakten är betydande. Än viktigare är jaktens sociala värde eftersom merparten av jägarna kommer från de breda folklagren. I många europeiska länder är förhållandet det omvända. Där är jakten ofta förbehållen ekonomiskt starka personer p.g.a skyhöga jaktarrenden. Så vill vi inte ha det i Sverige. Strävan måste vara att bevara folkrörelseengagemanget i jakten och viltvården.
Denna målsättning har också riksdagen slagit fast för några år sedan då en ny jaktlag antogs. Ett annat mål för den framtida jakt- och viltvårdspolitiken, som riksdagen lagt fast, är att samhället skall medverka till att skapa goda förutsättningar för jakten och därigenom stödja jaktintresset.
Det finns klara tendenser till en utveckling som inte ligger i linje med riksdagens målsättning. En utveckling som kan leda till att företrädesvis ekonomiskt starka personer får möjlighet att jaga. En utveckling som kan leda till att jakt- och viltvården tappar sin förankring hos den lokala befolkningen på landsbygden. Vi syftar i första hand på de ofta höga och kraftigt stigande avgifterna för upplåtelse av jakträtt som i första hand sker på skogsbolagens, kyrkans och domänverkets marker. Men man hör allt oftare samma tongångar från enskilda markägare. Det skall m.a.o. vara marknaden som sätter priset. Detta är orimligt enligt vår mening så länge efterfrågan på jaktmark långt vida överstiger tillgången på mark. Då fungerar inte den s.k. marknaden.
Vi har fått många vittnesbörd från jägarna ute i landet om vart utvecklingen med ständigt stigande upplåtelseavgifter kan leda till. Lessebo jaktvårdskrets anser bl.a.:den leder till splittring av fungerande jaktlag eftersom många jägare helt enkelt inte har råd att vara medden innebär risk för att lokala jägare med normalinkomster, väl förtrogna med marker, vilt och jaktvård ersätts av köpstarka personer eller företag utan förankring i orten och dess jaktkulturden betyder att staten går i täten för att driva upp priserna, samtidigt som man arbetar för att hålla nere löne- och prisutvecklingen i landetden kommer att försvåra arbetet med att få fram en kvalitativt bättre älgstam, eftersom arrendatorerna av ekonomiska skäl måste skjuta allt de får och kanden motverkar ungdomsverksamheten, eftersom man inte har råd att ha med annat än fullt betalande i jaktlagen.
Riksdagen fann i samband med behandlingen av förslaget till ny jaktlag att någon offentligrättslig priskontroll över avgifterna för jakträttsupplåtelser inte borde införas, men uteslöt inte att frågan om en priskontroll kunde behöva aktualiseras på nytt om prisutvecklingen inte dämpas (JoU 1986/87:15, rskr 190).
Som en följd av riksdagsbeslutet uppdrog den socialdemokratiska regeringen åt Svenska Jägarförbundet att följa prisutvecklingen för jakträttsupplåtelser och vid behov anmäla till regeringen i vilken utsträckning åtgärder kan behöva övervägas.
Enligt vår mening finns det nu skäl att överväga åtgärder som dämpar prisutvecklingen på jakträttsupplåtelser. Samma krav reser nu också många jägare ute i landet. Regeringen bör därför aktualisera ovannämnda uppdrag och begära in förslag från Svenska Jägarförbundet.
En annan fråga som också påverkar möjligheterna för den som önskar jaga och som rör villkoren vid upplåtelser av jakträtt är upplåtelsetidens längd och nyttjanderättshavarens möjligheter att få den tiden förlängd. Även här har riksdagen i enlighet med tidigare nämnda målsättningar beslutat om bättre villkor för jägarna. Med hänsyn till viltvården fanns enligt riksdagens mening starka skäl för att ge den som innehar jaktmark med nyttjanderätt ett visst besittningsskydd. I det sammanhanget bör påminnas om att ungefär tre fjärdedelar av alla jägare jagar i någon utsträckning på upplåten jaktmark. Besittningsskyddet gäller för upplåtelser som överstiger ett år.
Det står helt klart att framför allt många stora markägare medvetet kringgått riksdagens beslut genom en övergång till korttidsupplåtelser. Riksdagen utgick ifrån att flertalet markägare skulle vara intresserade av att få en nyttjanderättsinnehavare som var villig att åta sig en effektiv och långsiktig viltvård på fastigheten. Det bör påpekas att markägaren i den nya jaktlagen getts ett uttryckligt ansvar för viltvården.
Viltvården är en del av naturvården. Nyligen genomförda undersökningar visar att många ägare av skogsmark icke uppfyller de rimliga krav på naturvårdshänsyn i skogsbruket som ställs i skogsvårdslagen. Är situationen likartad när det gäller viltvården?
Enligt vår mening bör regeringen ges i uppdrag att kartlägga de olika upplåtelseformer för jakträtt som växt fram under senare år och utvärdera om dessa står i överensstämmelse med riksdagens intentioner om en god viltvård. Uppdraget bör redovisas till riksdagen. Vidare bör regeringen återkomma till riksdagen med förslag om hur besittningsskyddet kan stärkas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till åtgärder som leder till en dämpad prisutveckling av avgifterna för upplåtelse av jakträtt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upplåtelseformer för jakträtt,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i jaktlagen att besittningsskyddet för den som innehar jaktmark med nyttjanderätt stärks.
Stockholm den 24 januari 1992 Jan Fransson (s) Åke Selberg (s)