När den nya jaktlagen kom till 1987 konstaterade riksdagen att de mindre jaktområdena som av skilda anledningar hamnar utanför en långtgående samordning i stora jaktenheter, även fortsättningsvis måste tillförsäkras rätt att under kort jakttid utöva jakt efter älg (även vuxet djur) på sin mark. Under år som gått sedan nya jaktlagen trädde i kraft 1 januari 1987, har landets jägarorganisationer upprepade gånger samstämmigt framhållit att ''den mindre jakträttsinnehavaren som inte kan eller inte vill ingå i ett stort licensområde, måste tillförsäkras rätt att jaga älg på egen mark''.
Jaktlagens 33 paragraf i sin nuvarande utformning tillgodoser denna urgamla rätt.
I propositionen föreslås ett tillägg till paragraf 33 i jaktlagen: ''Regeringen får meddela föreskrifter om undantag från första och tredje styckena.''
Om detta tillägg tillföres paragraf 33 är det enligt min mening nödvändigt att riksdagen ånyo klart uttalar att de grundläggande garantierna om skydd av enskild jakträtt, som riksdagen beslutade om 1987, inte skall åsidosättas. Detta bör ges regeringen till känna.
Enligt propositionen skall ersättning för viltskador vad gäller älg och hjort upphöra i och med att ändringar av jaktlagen träder i kraft -- med undantag av skador av vilt där på grund av beståndens ringa storlek jakt inte är tänkbar i någon form. I propositionen exemplifieras dessa skador med tranor och sälar.
På många håll förekommer emellertid skador av vilt, som överhuvudtaget inte får jagas, exempelvis vissa arter av gäss eller av i och för sig jaktbart vilt -- men under tider då jakt på dessa inte är tillåten.
Det kan inte vara rimligt att jordbrukaren själv skall svara för sådana skador om de är av onormal omfattning för orten. Detta bör ges regeringen till känna.
I propositionen har jordbruksarrendatorernas problem med viltskador överhuvudtaget inte beaktats utan det tycks förutsättas att ägare och brukare är samma person. Naturligtvis kan sägas att dessa problem får efter bästa förmåga lösas genom avtal mellan jordägare och arrendator. Ett sådant förfarande är naturligtvis bäst för alla parter. All erfarenhet visar dock att skador av vilt ytterst sällan beaktas i samband med upprättande av arrendeavtal framför allt vad gäller nytecknade avtal även om det senare kan visa sig att skadorna är av en omfattning långt över vad som kan anse vara normalt för orten. Detta borde regleras i arrendelagstiftningen.
Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grundläggande garantier om skydd av enskild jakträtt i likhet med vad riksdagen uttalade vid 1987 års riksdagsbeslut om ny jaktlag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående ersättning för viltskador i vissa fall,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående arrendelagstiftningen och regleringen av viltskador.
Stockholm den 10 oktober 1991 Stina Eliasson (c)