Centerpartiet har i olika sammanhang arbetat för att hänsyn till de ekologiska sambanden tas i all verksamhet.
Hushållning med naturresurser och en god miljö skapar framtidsmöjligheter, medan en miljöskadlig utveckling undergräver framtiden. Miljöpolitiken måste ge stimulans, styrmedel och tydliga signaler för en utveckling som skapar en uthållig produktionsförmåga. Såväl ekonomiska styrmedel som lagar och andra begränsningar är nödvändiga.
Alla lagar och verksamheter bör syfta till en utveckling, där vi utgår från naturens förutsättningar, de s.k. kritiska belastningsgränserna. Så är inte fallet i dag. En mängd miljöfarliga ämnen släpps ut i naturen. En del utsläpp görs med tillstånd från länsstyrelserna eller koncessionsnämnden. Andra utsläpp är enbart anmälningspliktiga medan de flesta utsläpp sker utan att någonsin ha blivit prövade. Principen ska vara att miljöskadliga föroreningar överhuvudtaget inte ska tillåtas.
Vi välkomnar nu uttalande i budgetprop. 100 bil 15 att miljölagstiftningen skall skärpas och sammanföras i en miljöbalk, som tar sin utgångspunkt i vad naturen långsiktigt tål.
Tillståndsgivningen
Nuvarande tillståndsprövningsregler har funnits i över 20 år. Däremot har inte någon heltäckande genomgång gjorts för äldre verksamheter, som fanns före miljöskyddslagens tillkomst, vilket vi anser bör göras.
Det är absolut nödvändigt att se över tillståndsgivningen. Tillståndskraven måste skärpas så att fler ämnen görs tillståndspliktiga och hårdare krav måste sättas vad gäller utsläppsgränser. Gamla tillstånd måste omprövas och högre krav ställas även på dem. Tillsynsmyndigheterna har visserligen redan i dag möjlighet att ompröva givna tillstånd, men detta har utnyttjats i alltför liten omfattning, vilket vi anser oacceptabelt. Nu har regeringen gett Naturvårdsverket i uppdrag att före den 1 juli ta fram en plan för omprövning av industrins utsläppsvillkor. Samtidigt har miljöskyddskommittén fått i uppdrag att närmare studera huruvida nuvarande omprövningsregler behöver ändras. Vi anser emellertid att de behöver omändras. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Miljöskyddsförordningen § 7
Kontrollen av miljöutsläppen bör vara kontinuerlig och återkomma med korta mellanrum. Så sker inte i dag. Vi anser att kontrollprogrammen bör ses över. Även om företagens egenkontroll utgör grunden i kontrollverksamheten måste myndigheten fortlöpande följa efterlevnaden av tillstånden. Särskilda resurser måste tillföras för att utnyttja bästa möjliga kontrollteknik, som t.ex. Opsis för luftföroreningar. Vi anser att i kontrollprogrammen måste prioriteras mätningar och analyser av ämnen och föreningar som ger de allvarligaste effekterna på miljön. Miljöskyddsförordningens § 7 måste ändras så att möjlighet ges för myndigheterna att prioritera ärendena utifrån miljöeffekt, vilket bör ges regeringen tillkänna.
Ren produktion
Tillståndsprövningen bör inriktas enligt principen för ren produktion. Genom en produktion av rena produkter tillsammans med en resurssnål teknik möjliggörs slutna kretslopp. Både det avfall som uppstår vid produktionen och det som blir kvar av varan efter användning bör återföras till endera ny användning eller naturens kretslopp. Med en sådan teknik kan produktionen ökas utan att miljön påverkas negativt. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Kontrollerbara utsläpp
I dag anges de mängder som ett företag har rätt att släppa ut av miljöfarliga ämnen som ett riktvärde, vanligen en viss mängd per år. Tillåtna värden får normalt inte överskridas, kan det heta. Finner man då höga utsläppsvärden, kan de ansvariga påstå att detta inte är de normala värdena utan att man brukar ha lägre. Det är oerhört svårt att fälla någon för överskridande av ungefärliga värden, riktvärden. Exakta gränsvärden som är juridiskt bindande vore lättare att kontrollera men sådana anges i dag endast för ett fåtal ämnen. Problemet med oklara villkor framförs också i BRÅ-rapporten Ambitioner och flaskhalsar. I denna påtalas att oklara villkor i vissa fall i sig är ett större problem än avsaknaden av villkor.
Tillståndsgivningen måste därför bli mera precis och restriktiv. Ett medgivande om att släppa ut miljöfarliga ämnen bör i stället anges som ett gränsvärde för en begränsad tidsperiod t.ex. en timme eller en dag.
Därmed uppnås en högre grad av säkerhet som leder till en ökad rättssäkerhet också för den som ansvarar för berörd verksamhet. Gränsvärdena ska anges som miljökvalitetsnormer utifrån vad naturen tål. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Miljöskyddslagen -- påföljder
En viktig princip i ett rättssamhälle är att påföljden för ett brott ska vara relaterat till brottets straffvärde. Ett allvarligt brott ska därmed åtföljas av en mer ingripande påföljd än ett lindrigt brott. Grov misshandel och grov stöld leder också till mer kännbara påföljder för brottslingen än misshandel och snatteri.
Sedan miljöskyddslagens tillkomst för ca 20 år sedan har ett litet antal fällande domar avkunnats. Trots att det skett en procentuellt sett stor ökning av anmälningar och domar under åttiotalet är det fortfarande fråga om mycket få fall. Därtill kommer att handläggningstiden är oacceptabelt lång och straffen låga. Ingen har hitintills dömts till fängelse för enbart brott mot miljön. Den genomsnittliga påföljden har varit 35 dagsböter. Dagsböter är en vanlig påföljd för lindrigare brott som t.ex. snatteri. Av den tillgängliga statistiken skulle man kunna tro att överträdelser mot miljöskyddslagen är ovanliga och regelmässigt av lindrig art. Men av de avkunnade fällande domarna framgår att företagen ofta under lång tid och upprepade gånger orsakat skadliga utsläpp till mark, vatten och luft.
Även när det gäller de ekonomiska styrmedlen och sanktionerna som står till buds är handläggningstiderna mycket långa. Miljöskyddsavgiften hade 1991 endast kommit till användning i fyra fall sedan den infördes 1981. Under förra riksmötet gavs regeringen i uppdrag att undersöka möjligheterna av att särbehandla frågan om miljöskyddsavgiften ska kunna komma att utdömas oavsett om en överträdelse av koncessionsvillkoren medfört ekonomisk vinning eller ej.
Riksdagen har därtill vid upprepade tillfällen uttalat att brott mot miljöskyddslagen är allvarliga. Under åren har riksdagen visserligen beslutat om ändringar och tillägg i miljöskyddslagen i syfte att bekämpa miljöbrotten. Så har t.ex. vissa ändringar i påföljdsreglerna för miljöbrott gjorts på senare tid och trätt i kraft den 1 juli 1989. Därmed bör situationen bli något bättre än den tidigare varit, eftersom uppsåtliga brott normalt härigenom skall medföra fängelse.
Enligt vår uppfattning är detta inte tillräckligt. Miljöbrotten är enligt domstolspraxis i påföljdshänseende alltjämt mestadels likställda med lindriga brott. Bl.a. behövs en än skärptare syn på miljöbrotten i påföljdshänseende -- det skall vara kännbart för den skyldige att förstöra miljön -- och vidare är det nödvändigt med större möjligheter till differentiering vid bedömningen av överträdelser mot miljöskyddslagstiftningen. En straffskärpning är nödvändig. En möjlighet är att överväga särskilda straffskalor för ''normalbrott'' och ringa respektive grova brott. Bötesstraff borde då reserveras för ringa brott. För normalbrott skall påföljden i princip bli frihetsstraff. Däremot är det knappast motiverat -- i vart fall inte i dag -- att inte ta sedvanliga individualpreventiva hänsyn. Villkorlig dom och kännbara böter kan vara en lämplig påföljd om personliga skäl talar mot frihetsberövande.
Dessa frågor bör utredas av miljöskyddskommittén, vilket bör ges regeringen tillkänna.
Utbildning och fortbildning
Antalet miljömål är fortfarande litet. Erfarenheterna av miljömål är därför begränsade i de enskilda åklagardistrikten, men även i åklagarregionerna och centralt. Stora skillnader finns i hanteringen av miljömålen från åklagarnas sida. I vissa län t.ex. driver åklagarna nästan var tredje anmälan om miljöbrott vidare till åtal. I andra län har anmälningarna hittills aldrig nått dit. Detta är uppseendeväckande.
En förundersökning kräver ofta att olika miljöexperter deltar i arbetet. Förundersökningsledaren måste ha ingående kunskaper om de möjligheter som står till buds avseende analyser m.m. och bör därutöver ha en ingående kunskap i miljöfrågor. Detta är en förutsättning för ett effektivt beivrande av miljöbrottsligheten.
Utbildningen och fortbildningen hos både polisen och åklagarsidan har inletts, men måste förbättras ytterligare vad gäller miljölagar och miljörätt. Miljöutbildning är viktig även för domare. Många av dessa har hittills knappt fått någon fortbildning alls på detta område. Därför behövs utbildningsinsatser även för domarna.
Vad som anförts om utbildning och fortbildning på miljöområdet för polis, åklagare och domare bör ges regeringen tillkänna.
Särskilda miljöåklagare
De nuvarande förhållandena är otillfredsställande både för den som leder förundersökningen och för den misstänkte. När det gäller andra komplicerade frågor har samhället valt att tilldela speciella åklagare uppgiften att leda förundersökning och föra talan i domstol. Enligt vår mening bör miljörätten behandlas på samma sätt i vart fall under en övergångstid, tills tillräcklig erfarenhet av miljöbrottsligheten vunnits. Frågan om särskilda miljöåklagare bör utredas av miljöskyddskommittén, vilket bör ges regeringen till känna.
Miljöansvarig
I det dagliga arbetet med att utreda och beivra miljöbrott har det visat sig vara svårt för åklagaren att fastställa vem som ansvarat för en viss miljöförstörande åtgärd. Ansvarsförhållandena inom det misstänkta företaget är ofta inte helt klara och sådana oklarheter måste undanröjas. Vi anser därför att miljöskyddslagen bör kompletteras med en bestämmelse med innebörden att en särskild miljöansvarig ska utses på varje företag som sysslar med miljöfarlig verksamhet i sådan omfattning att koncessionsnämnden utfärdat anvisningar för driften av företaget. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Miljöombudsman
Samhällets kontroll av miljöföroreningar är bristfällig. Domstolarnas bevakning av miljöbrott är också otillfredsställande. Med de ökade kunskaperna om miljöriskernas betydelse för samhället och för enskilda människor anser vi att inrättandet av en miljöombudsman skulle kunna göra en väsentlig insats för miljövården och rättssäkerheten i vårt land. Myndigheter inom miljövårdens område har till uppgift att skydda miljön ur samhällets synvinkel och är därmed till gagn för den enskilde.
Personer som har drabbats av miljöskador har hitintills sökt hjälp hos enskilda advokater och stiftelsen Miljöcentrum. Dessa gör ett värdefullt arbete, men enskilda initiativ klarar inte att täcka det verkliga hjälpbehovet. En sådan uppgift bör fyllas av en fristående miljöombudsman. Till denna ämbetsmans tjänst bör knytas utredare, kanslipersonal och utredningsresurser. Miljöombudsmannen, bör ges möjlighet att själv föra talan i domstolar och ge rekommendationer till myndigheter. Härigenom kan en miljöombudsman fylla en viktig funktion för att förbättra miljövården. Detta bör regeringen positivt pröva.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av tillståndsgivningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ändring av miljöskyddsförordningens 7 §,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ren produktion,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att fastställa exakta gränsvärden för miljöutsläpp,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpta påföljder vid brott mot miljöskyddslagen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning i miljörätt för polis, åklagare och domare,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilda miljöåklagare,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöansvariga på företagen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en miljöombudsman.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingbritt Irhammar (c) Karin Starrin (c)
1 Yrkandena 6 och 7 hänvisade till JuU