Snöskotern har under sin relativt korta livstid utvecklats från ett renodlat nyttofordon för användning i fjällterräng och skogsområden till att i dag vara ett mycket vanligt fortskaffningsmedel för folk i allmänhet i framför allt landets norra delar.
Det finns i dag mer än en kvarts miljon snöskoterfordon i landet, varav endast ett litet antal är arbetsmaskiner som används i rennäringen, skogsbruket och i skärgårdarna. De allra flesta används för persontransporter och för ren nöjesåkning. Tyvärr har detta ibland resulterat i otrevliga avarter i form av buskörning i strid med lagar och bestämmelser till stort förtret för allmänheten och polisen.
Som fortskaffningsmedel är snöskotern genial för terrängtransporter under förutsättning av god snötillgång, och den gör mycket stor nytta för många människor. Utvecklingen har dock under senare decennier gått kolossalt snabbt, och det finns i dag maskiner med oerhörda fartresurser. Detta har resulterat i utvecklingen av en seriös sportutövning -- det anordnas mästerskapstävlingar på olika nivå i olika grenar men tyvärr även av mindre önskvärda verksamheter.
Snöskotern har utvecklats till att bli ett nöjes- och hobbyfordon och kan bl.a. betecknas som litet av en ''vinterns moped'' för ungdomar som ännu inte nått körkortsåldern. Det innebär att det ofta är pojkar -- i liten utsträckning flickor -- i nedre tonåren som använder snöskotern för att ta sig mellan olika mål. Tyvärr förekommer då gärna brott mot gällande bestämmelser av olika slag. Trafiken sker på mindre vägar, över skogs- och växtplanteringar, över gårdar och inte minst på gatorna i mindre samhällen. Ofta sker trafiken på kvällar och nätter, vilket kan vara oerhört störande.
I fjällområdena är problemen delvis av annat slag. Där finns en nyttotrafik och hobbytrafik som är motiverad och som sköts helt seriöst, men tyvärr förekommer där också oerhört mycket buskörning -- ofta av tillfälliga besökare. Störningar uppstår både för människor, djur och natur, och åtskilliga olyckor händer p.g.a. bristande omdöme.
Ett stort problem i samband med med okynneskörning på snöskoter är den bristande nykterheten. De tragiska olyckor, som på senare år har inträffat med snöskoter, kan i stor utsträckning hänföras till alkoholpåverkan.
I dag kan vem som helst köpa sig eller låna en snöskoter och köra i princip överallt där det finns snö. Inget körkort eller liknande krävs, och man behöver bara registrera fordonet hos bilregistret och betala fordonsskatt. Om man sedan iakttar gällande lagar och förordningar, gällande bl.a. förbud mot framförande på väg och mot att köra över planteringar m.m. är det fritt fram, bara man är fyllda 16 år. I fjällvärlden liksom inom många andra kommuner har man för att försöka få bukt med problemen i samråd med berörda markägare låtit upprätta snöskoterleder, där trafiken förväntas försiggå.
Tyvärr går trots detta en stor del av trafiken utanför lederna -- tyvärr ofta den trafik som sker på kvällar och nätter, den som orsakar förstörelse av olika slag och tyvärr också den trafik som drabbas av olyckor. De flesta dödsolyckorna på snöskoter har skett i mörker.
Ett mycket otrevligt problem, som lyckligtvis inte är så vanligt, är hetsjakten på vilda djur med snöskoterns hjälp. Det har ju hänt att både varg och lodjur hetsats till döds av snöskoterburna och anonyma ''jägare''.
Snöskoterförarna, speciellt de som tillhör kategorin marodörer eller ''busåkare'', är ofta väldigt anonyma. Man är mycket väl utrustad med skoteroverall och hjälm med visir -- gärna med mörklagt plexiglas. Det är praktiskt taget omöjligt att känna igen människan bakom utrustningen, och snöskotrarnas registreringsskyltar sitter oftast så till, att de är omöjliga att uppfatta när skotern framförs i full fart.
Buskörningen kan således ske utan större risker för upptäckt och påföljd. Till detta kommer de stora fartresurserna och möjligheten att ta sig fram nästan överallt i terrängen, som gör det omöjligt för t.ex. polisen att ta upp eventuell förföljelse, även om man skulle ta marodören på bar gärning.
Som alltid i sådana här sammanhang är det ett mindre antal snöskoterförare som utmärker sig, vilket gör att den majoritet som sköter sig och använder sina fordon på ett seriöst sätt får lida oförskyllt. Det finns ett stort antal organisationer såväl på riks- som regional- och lokalplanet, som alla gör mycket goda insatser för att stävja dessa avarter. Det vore i samband med att man skärper lagstiftningen lämpligt att ta dessa organisationer till hjälp i informations- och utbildningsarbetet. Ett ekonomiskt bidrag av engångstyp bör då utgå till organisationerna. Detta kan bli aktuellt under nästkommande budgetår.
Ett sätt att komma till rätta med anonymiteten skulle vara att lagstifta om att snöskoterns drivband skall förses med en märkning som lämnar avtryck i snön av fordonets registreringsnummer. Denna metod, som tillämpats i USA och Canada, finns numera patenterad och utprovad i Sverige.
De här beskrivna problemen är tämligen provinsiella till sin karaktär, vilket kan vara en förklaring till att inget har gjorts för att lagstiftningsvägen försöka komma till rätta med dem. Det är dock så, att ''snöskoterplågan'' har blivit ett begrepp som engagerar såväl allmänheten som polis- och miljövårdande myndigheter i berörda områden. Pressen har under senare års lopp offrat många spaltkilometer på dessa problem, såväl på nyhetsplats som i debatt- och insändarform. De senaste vintrarnas snöfattighet har gett ett litet andrum i många trakter, men alla vet, att det blir en explosion så snart det kommer en normal, någorlunda snörik vinter.
Det finns ett stort intresse för en lösning av problemet okynnesåkning med snöskoter, och det har från olika håll under årens lopp lagts fram lösningsförslag i debatten. Jag har därför tagit i med frågan, och vill efter att ha haft samråd med bl.a. företrädare för polismyndigheter och miljövårdare föreslå en utredning med inriktning på skärpt lagstiftning.
Följande åtgärder föreslås bli reglerade lagstiftningsvägen:Någon form av körkort eller förarbevis av enklare modell (typ traktorkortet) skall krävas för att få framföra snöskoter eller likande terrängfordon.Förbudet mot att framföra snöskoter på vägar och över planterad skogsmark och andra odlingsmarker bör ytterligare markeras och kompletteras med straffpåföljd.Obligatorisk märkning av snöskoterns drivband enligt den ovan beskrivna metoden.Principiellt förbud mot körning nattetid. Givetvis med utrymme för generella dispenser för dem som behöver snöskotern i sin tjänst, egen rörelse eller av annat giltigt skäl.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn med förslag till komplettering och ändring av gällande lagstiftning om körning med snöskoter i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 26 januari 1992 Tage Påhlsson (c)